POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Conflictul ruso-ucrainean si jocul de sah al Germaniei. Crimeea un “cal Troian” al Occidentului?

In jos

Conflictul ruso-ucrainean si jocul de sah al Germaniei. Crimeea un “cal Troian” al Occidentului? Empty Conflictul ruso-ucrainean si jocul de sah al Germaniei. Crimeea un “cal Troian” al Occidentului?

Mesaj Scris de fabio Sam Apr 12, 2014 5:35 am

Indiferent de finalitatea conflictului dintre Moscova şi Kiev, unicul perdant rămâne a fi Rusia, iar marele câștigător – Germania/UE. În primul rând, pentru simplul fapt că tensiunile ruso-ucrainene pun capăt proiectului integraţionist al lui Putin – Uniunea Eurasiatică de la Dublin la Vladivostok. Calea Rusiei de apropiere cu ţările din „cordonul sanitar” se pare că a fost blocată.
Din câte se pare, e vorba de o tactică mai veche a diplomaţiei germane, care a practicat în mai multe rânduri metoda „cedează pionul pentru a lua figura mai mare sau pentru a bloca înaintarea oponentului”. Pe drept, diplomaţia germană poate fi numită cea mai vicleană din Europa, amintindu-ne de schemele întortocheate din jocul de şah.
Să ne amintim de cedarea Basarabiei de sud Rusiei în 1878, decisă de Germania prin Tratatul de la Berlin (prin care se revizuia Tratatul de la San Stefano), prin care nemţii încercau să pună capă alianţei ruso-române din perioada războiului împotriva Imperiului Otoman, în urma căruia statul român şi-a dobândit indepedenţa. Germania avea nevoie urgent de provocarea unui conflict între Sankt Petersburg şi Bucureşti, iar pentru asta cedează ruşilor sudul Basarabiei. Imperiu Ţarist a câştigat o fâşie de teren la Gurile Dunării, însă a transformat România într-un inamic. Ca rezultat, România aderă la 18 octombrie 1883 la Tripla Alianţă (Germania, Austro-Ungaria, Italia), iar drumul Rusiei în Balcani a fost blocat.
Prin pactul Ribbentrop-Molotov, Germania iarăşi a cedat URSS teritorii statelor dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, pentru ca apoi să folosească aceste regiuni împotriva Uniunii Sovietice. Dacă Germania nu ar fi lăsat sovieticii să ocupe Basarabia, România nu ar fi acceptat în niciun caz să intre în război de partea lui Hitler, iar o Românie ocupată militar de trupele germani ar fi creat mai multe probleme în spatele frontului. Exact aceeaşi situaţie e şi cu Finlanda (care a pierdut Karelia) şi ţările baltice, care erau ostile regimului sovietic şi s-au înregimentat cu mare entuziasm în rândurile Waffen SS, pentru a se răzbuna pe cei care i-au cotropit.
eca86bd9ddb414af06e518Acum, să ne întreb, ce a câştigat tactic Rusia prin ocuparea Crimeei? Din punct de vedere militar – nimic. Rusia era prezentă şi în trecut aici şi deocamdată nu inteţionează să-şi consolideze contingentul. Din punct de vedere economic – Crimeea ar putea deveni o gaură neagră a economiei ruseşti, în pofida resurselor de gaze şi petrol (dreptul de exploatare a cărora încă nu este cert). Însă, calitatea de teritoriu disputat, va determina autorităţile ruse să investească aici resurse imense, pentru a garanta condiţii de trai comparativ mai bune decât în perioada în care acest teritoriu de află în componenţa Ucrainei, luând în consideraţie şi izolarea în care se află astăzi peninsula şi stoparea turismului, care era principala sursă de venit a populaţiei.
Cât era în componența Ucrainei, de toate problemele socio-economice al peninsulei era responsabil Kievului, în timp ce flota maritimă rusească îşi vedea de treabă. Acum Moscova va trebui nu doar să aibă grijă de prezența sa militară, dar şi să facă tot posibilul care furia care în trecut era îndreptată spre autoritățile ucrainene, să nu se reverse asupra Kremlinului, în cele din urmă.
Dacă ruşii nu vor reuşi să transforme Crimeea în „paradis terestru”, în scurt timp, s-ar putea trezi cu o schimbare radicală a sentimentelor faţă de Moscova chiar printre populaţia rusească, care va prefera să revină în componenţa Ucrainei sau să-şi declare indepenenţa, decât să fie o „rudă săracă”, iar acest lucru ar putea lovi crunt în integritatea Federaţiei Ruse. Ieşirea unei regiuni din componenţa Federaţiei Ruse ar putea deveni un precedent periculos pentru Moscova în condiţiile înrăutăţirii situaţiei economice. Dintr-o cucerire, peninsula Crimeea s-ar putea transforma într-un cal Troian al occidentului.
Pe lângă aceasta, statul ucrainean încetează a mai fi „stat neutru”, urmând calea Georgiei de ieşire din zona de influenţă a Federaţiei Ruse. Kievul nu îşi va mai permite luxul să ducă o politică „la două capete”, iar din această situaţie ar avea de pierdut atât ucrainenii şi cât ruşii, unicul câştigător fiind Berlinul, care va transforma Ucraina într-un pion în coasta Rusiei.
Toate acestea ar explica toleranţa extremă pe care o manifestă Occidentul în faţa unei Rusii care pare entuziasmată de noile cuceriri. Occidentul are obiceiul de a planifica pe termen lung, în timp ce Rusia acționează mereu impulsiv şi spontan. Să vedem, totuşi, cine va face mişcarea finală pe tabla de şah.
http://www.frontpress.ro/2014/04/conflictul-ruso-ucrainean-jocul-de-sah-al-germaniei-crimeea-un-cal-troian-al-occidentului.html
fabio
fabio

Mesaje : 798
Data de inscriere : 12/12/2010

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum