POLITICA

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 FAQ
 Cautare

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra

4 participanți

In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra

Mesaj Scris de ana morosana Sam Noi 30, 2013 10:16 pm

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra 1425632_706065182740113_533546734_n
MOTO :

„ Aflați cu pieptul dezgolit în calea tuturor năvălirilor istoriei , noi , românii , popor de frontieră , cu paloșul dreptății în mâini și dragostra de neam și glie în inimi , sprijiniți de Carpați și neclintiți precum Carpații am dăinuit și vom dăinui peste veacuri .Așa să ne ajute Dumnezeu” - Mihai Beltechi - „Blestemul istoriei -ROMÂNII , POPOR DE FRONTIERĂ ” - 2006 , din un colț uitat al României
„Suntem prea aproape de Rusia, şi prea departe de Dumnezeu!” - Gheorghe Buzatu: -„Basarabia şi iar Basarabia (1812 - 2012) ”

În îndepărtata mea copilărie am fost marcat puternic și ireversibil de spusele unui personaj sadovenian : „ ...fost-a dat lăcuitorilor acestor locuri liniștea vânturilor și tihna valurilor ”. Au trecut anii și între timp m-am convins de adevărul spuselor marelui patriot Nicolaie Bălcesu , potrivit căruia „Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul” . Am meditat apoi împreună cu Mircea Eliade asupra destinului tragic al unui viteaz popor de frontieră , am drumețit împreună cu elevii mei de la Sarmisegetusa la Câmpia Turzii , de la Plevna la Mărășești , am vibrat alături de aceștia la ”TRECETI BATALIOANE ROMÂNE CARPAȚII ” sau la cuvintele scrise cu litere de foc , lacrimi și sânge : „ OSTAȘI, VĂ ORDON TRECEȚI PRUTUL ! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.” Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anul triumfului idealului national, anul încununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. Acest proces istoric, desfasurat pe întreg spatiul de locuire românesc, a înregistrat puternice seisme în 1784, 1821, 1848-1849, ca si evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei si Munteniei în 1859, proclamarea independentei absolute a tarii de sub dominatia otomana, consfintita pe câmpul de lupta de armata româna în razboiul din 1877-1878, precum si adunarile reprezentative, democratic alese ale românilor din teritoriile aflate sub stapânirea straina de la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia din 1918.Aceste memorabile momente din 1918 au facut ca jertfa ostasilor români în primul razboi mondial sa nu fi fost zadarnica. Ceea ce la 1600 – prin fapta Viteazului – fusese doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor. “În aceasta zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l asteptam de veacuri, pentru care am trait întreaga noastra viata nationala, pentru care am muncit si am scris, am luptat si am gândit. A sosit ceasul în care cerem si noi lumii dreptul de a trai pentru noi, dreptul de a nu da nimanui ca robi rodul ostenelilor noastre”.Organizati în state separate din punct de vedere politic, amenintati mereu de expansiunea vecinilor mai puternici, cu parti din teritoriul stramosesc – Transilvania, Banat, Bucovina, Basarabia, Dobrogea – anexate de cele trei mari imperii, otoman, habsburgic (din 1867 austro-ungar) si rus, românii si-au pastrat dintotdeauna constiinta ca apartin aceluiasi popor, ca au aceiasi geneza. Aceasta constiinta a unitatii de neam a românilor a fost consolidata de permanentele si multiplele relatii politice, militare, economice si culturale între tarile române de-a lungul întregului ev de mijloc. Secolul al XIX-lea – denumit si “secolul nationalitatilor” – a adus în spatiul românesc o noua realitate, cea a natiunii române, în cadrul careia s-a cristalizat constiinta unitatii nationale, a constiintei destinului comun – trecut, prezent si viitor.Experienta istorica a relevat cu tarie faptul ca unitatea politica era singura cale de rezistenta în fata presiunilor concentrice covârsitoare ale marilor puteri vecine, ca doar ea putea asigura supravietuirea fiintei etnice romanesti si evolutia nestingherita pe coordonatele progresului. Caracteristica ideologiei generatiei pasoptiste – cea care a pus bazele statului român modern – si a practicii politice românesti a constat în afirmarea permanenta a unei optiuni fundamentale: refacerea unitatii de stat pe pamântul vechii Dacii. În adâncul inimii fiecarui român – scria Nicolae Balcescu – era întiparita credinta ca “mântuirea de orice domnire straina” nu se putea realiza decât “prin unitatea nationala”.Desavârsirea unitatii nationale a românilor la sfârsitul primei conflagratii mondiale trebuie înteleasa ca o fireasca împlinire ca o necesitate istorica impusa de evolutia statului national si de necesitatea desavârsirii sale si nu ca urmare a efortului militar al României. Nu primul razboi mondial a creat România Mare; el a fost doar ocazia. România a intrat în razboi pentru eliberarea provinciilor asuprite si pentru întregirea tarii, idealul Unirii afirmându-se intens prin eforturi, jertfe si eroism pe câmpurile de lupta din Transilvania si Dobrogea, de pe Valea Jiului si de pe Arges, ca si pe cele de la Marasti, Marasesti, si Oituz. Nu o victorie militara a stat la temelia statului national român, ci actul de vointa al natiunii române. Sacrificiile ei în campania anilor 1916 si 1917 au fost rasplatite de izbânda idealului national, în conditiile prabusirii autocratiei tariste, urmata de instaurarea regimului comunist si a destramarii monarhiei austro-ungare, precum si al afirmarii dreptului popoarelor la autodeterminare pe baza principiului nationalitatilor.Cei dintâi care au pus în aplicare dreptul la autodeterminare au fost românii dintre Prut si Nistru. Primul pas a fost facut la 21 noiembrie/4 decembrie 1917 când Sfatul Tarii a proclamat “Republica Democratica Moldoveneasca” – urmat de cel din 24 ianuarie /6 februarie 1918 când s-a adoptat declaratia de independenta. Încununarea acestor actiuni s-a împlinit la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Tarii de la Chisinau, ales prin vot universal, direct, egal si secret a decis cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenesti (Basarabia) “în hotarele sale dintre Prut, Nistru, Dunare si Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldave”.

Armata româna care, la începutul anului 1918, intrase în Basarabia nu a exercitat nici un fel de presiune asupra membrilor Sfatului Tarii si n-a instalat un regim de dictatura militara. Ea a fost chemata numai pentru restabilirea ordinii si a linistei, pentru protejarea regimului legal constituit al Republicii Moldovenesti, pentru paza depozitelor militare de alimente si armament românesti – create acolo în timpul refugiului în Moldova – si a cailor de comunicatii. prezenta militara româneasca a reusit sa împiedice actiunile bolsevicilor, ce urmareau instaurarea puterii sovietice în Basarabia.
Acelasi rol de protectie l-au îndeplinit si trupele române intrate în Bucovina la cererea Consiliului National Român, ca urmare a dezordinilor provocate de retragerea unitatilor militare austriece si a bandelor de ucraineni, împiedicând totodata intentiile Consiliului National Ucrainean de a alipi nordul Bucovinei la Ucraina. Interventia armatei române s-a facut dupa ce Constituanta – adunare din 14/27 octombrie 1918 – a decis “unirea Bucovinei integrale cu celelalte tari românesti într-un stat national independent, în deplina solidaritate cu românii din Transilvania si Ungaria”.La 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunarii Nationale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România, aclamat de o impresionanta adunare populara, încununa celelalte acte de unire de la Chisinau (27 martie/9 aprilie 1918) si Cernauti (15/28 noiembrie 1918) prin care Basarabia si Bucovina reveneau în hotarele României. Aceasta Românie, în granitele sale firesti, s-a facut de la sine, peste îndoielile si erorile clasei politice, ajutata ce-i drept si de un nemarginit noroc” – datorat destramarii concomitente a celor doua imperii rus si austro-ungar ce înglobau ambele teritorii românesti, dupa cum scria unul dintre artizanii Unirii ei, generalul Radu R. Rosetti. Adunarile reprezentative si organele lor – Sfatul Tarii, Consiliul National Român din Bucovina, Consiliul National Român Central – prin hotarârile lor liber consimtite au exprimat nazuintele poporului român înfaptuind unirea provinciilor românesti cu patria mama într-un cadru democratic, prin acte de vointa liber exprimata, pe teritoriu românesc, înainte ca pacea sa puna capat formal – prin tratate internationale – primului razboi mondial.Înfaptuirea statului national a permis natiunii române sa-si puna în valoare energiile, capacitatile sale creatoare în slujba progresului economic al dezvoltarii stiintei, învatamântului si culturii. Evoluând în cadrul regimului de democratie parlamentara, România s-a înscris în anii interbelici pe traiectoria unei vieti moderne, aducându-si pe plan international o contributie substantiala la opera de pace si securitate.
ro
“… Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. [...]

Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. [...]
ro
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţională care este statul naţional.[...]O necesitate istorică – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”(Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302)

Cu tristețe spus, înaintașii noștri , niște urieși ai istoriei m ne-au dăruit o țară , noi, nevrednicii lor epigoni nu am știut a o păstra.În vreme ce nemții , marii înfrînți ai celui de al doilea război mondial au sfărîmat cu mâinile goale Zidul Berlinului , noi , datorită unor conducători lași , meschini și tădători de neam și țară , construiam iluzorii poduri de flori peste Prut lăsînd apoi frații noștri din Basarabia să geamă și să plângă cu lacrimi de sânge sub cnut muscălesc și cizmă muscălească.În speranța unui mâine mai demn și mai bun , azi, la ceas aniversar , din tot sufletul :LA MULȚI ANI ROMÂNIA !!! ROMÂNI AI ROMÂNIEI MELE,AI ROMÂNIEI NOASTRE,LA MULŢI ANI,ORIUNDE V-AŢI AFLA !!!

Prof.Mihai Beltechi

1 decembrie 2013
https://sites.google.com/site/problemeistorice/maresalul-antonescu/arc-peste-timp--1-decembrie-1918---decembrie-1989---1-decembrie-2013---recurs-la-istorie-inaintasii-ne-au-dat-o-tara-nu-am-stiut-a-o-pastra
ana morosana
ana morosana

Data de inscriere : 22/05/2013

Sus In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty nu ai avut somn, fata draga ? Multumesc pentru gest

Mesaj Scris de Admin Dum Dec 01, 2013 7:13 am

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra 1397133_836765726353079_203074111_o

Admin
Admin

Data de inscriere : 20/12/2008

https://naspa.forumgratuit.ro

Sus In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty „Trăiască România, dodoloaţă !” -Lucian Blaga, martor ocular al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

Mesaj Scris de DORIANA-YOKO Dum Dec 01, 2013 11:09 am

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra 1-decembrie-ziua20nationala20a20romaniei
Pentru marea, istorica Adunare Naţională de la Alba Iulia unde s-a hotărât alipirea Transilvaniei la patria-mamă, n-a fost nevoie de o deosebită pregătire a opiniei publice. Pregătirea se făcuse vreme de sute de ani.
In dimineaţa zilei de1 Decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba Iulia (spre Bălgrad, cum îi spuneam noi) (…) pe jos şi cu căruţele. Am renunţat la călătoria cu trenul, căci până la Alba Iulia nu erau decat 16 km.
Era o dimineaţă rece, de iarnă, (…). Pe o parte a şoselei se duceau spre Alba Iulia, scârţâind prin făgaşele zăpezii, căruţele româneşti.
Buchete de chiote şi bucurie, alcătuind un singur tir, iar pe cealalaltă parte se retrăgea în aceeaşi direcţie, armata germană ce venea din România, tun după tun, ca nişte pumni strânşi al tăcerii.
Soldaţii germani, fumegând liniştiţi din pipe, se uitau miraţi după căruţele noastre grăbite.(…) Uite, îi spun lui Lionel (fratele scriitorului – n.n.): aşa – prin ger şi zăpadă – se retrăgea pe vremuri Napoleon.
La Alba Iulia nu mi-am putut face loc în sala Adunării. Lionel, care era în delegaţie, a intrat. Am renunţat cu o strângere de inimă şi mă consolam cu speranţa că voi afla de la fratele meu cuvânt despre toate.
Aveam în schimb avantajul de a putea colinda din loc în loc, toata ziua, pe câmpul unde se aduna poporul. Era o roire de necrezut. Pe câmp se înălţau, ici-colo, tribunele de unde oratorii vorbeau naţiei.
Pe vremea aceea nu erau microfoane, încât oratorii, cu glas prea mic pentru atâta lume, treceau de la o tribună la alta.
În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribună… Seara, în timp ce ne întorceam cu aceeaşi trăsură la Sebeş, atât eu cât şi fratele meu ne simţeam purtaţi de conştiinţa că pusesem temeiurile unui alt Timp cu toate că n-am făcut decât să “participăm”, tacuti si insignifianti, la un act ce se realiza prin puterea destinului. (…). Când am trecut prin Lancrăm, satul natal, drumul ne ducea pe lângă cimitirul, unde, lângă biserică, tata îşi dormea somnul sub rădăcinile plopilor, zgomotul roţilor pătrundea, desigur, până la el şi-i cutremura oasele.
Ah, dacă ar şti tata ce s-a întâmplat, zic eu fratelui meu întorcând capul spre crucea din cimitir (…) Când dăm să ieşim din sat, numai ce auzim dintr-o curte, neaşteptat, în noapte, un strigăt de copil: “Trăiasca România dodoloaţă!” (cuvantul curent pentru “rotund”)…
DORIANA-YOKO
DORIANA-YOKO

Data de inscriere : 24/03/2010

Sus In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty Ziua Națională – între demagogia politicienilor și îmbrâncelile din jurul cazanului cu fasole

Mesaj Scris de Gabriela,zâna Maseluţă Dum Dec 01, 2013 8:35 pm

Ziua națională a României”, ziua „Marii Uniri”, așadar ziua de duminica 1 decembrie 2013, a început, peste tot, cu fast plin de un entuziasm măsluit, cu discursuri căptușite cu demagogia cea mai sforăitoare și trimiteri atât la momentul istoric de acum 95 de ani, cât și la un viitor, care, nu-i așa, o să fie neapărat glorios. Apoi, de pe la prânz încolo, „Ziua națională” a căpătat, aproape peste tot, gust de fasole cu ciolan, fiartă „la cazan” și stropită, acolo unde primarii au fost cu dare de mână ori mai largi la pungă, cu țuică fiartă, ieftină dar foarte bună, din moment ce-i gratuită. De fapt, de câțiva ani încoace, „Ziua națională” este ziua unui soi mai aparte de „Sfânt” care, deși netrecut în calendarele bisericești, ar putea fi numit, foarte bine, „Sfântul fasole cu cârnați”. Iar asta este de la sine înțeles: bravii noștri politruci au învățat, foarte bine, că dragostea, inclusiv dragostea de patrie, trec prin stomac.

Buluc la mitingul Armatei

Ziua de 1 Decembrie a început, de cu noaptea în cap, pe micile ecrane. Peste tot, ori unde ai fi „butonat” telecomanda, dădeai, ba de unul care-i pupa pe toți românii pe suflet, ba de cine știe ce pupăză de prezentatoare care, venită parcă direct de pe ulițele Muzeului Satului, se înfoia mândră nevoie mare în țoale de port popular, despre care, cu siguranță, habar n-avea nimic altceva decât că se numesc ie sau catrință. Dar, departe de studiourile de televiziune, în București deja începuse harababura. Amintindu-și parcă de Ceaușescu și de vremurile în care erau nevoiți să circule pe scările tramvaielor, bucureștenii care așteptau în stațiile RATB ale liniei 41 s-au încăierat cu norocoșii care apucaseră, deja, să se urce în tramvaiele arhipline. Nemulțumiți că nu au loc să urce și ei, unii dintre cei care așteptau în stații s-au luat la bătaie cu pasagerii care umblau cocoțați, într-un echilibru precar, pe scările vehiculelor de transport în comun. Asta așa... ca să ne amintim de vremurile de altă dată.
Ce-i drept, parada militară din București a fost, cu adevărat, impresionantă: coloane de militari care au mărșăluit ordonat alături de tancuri și alte categorii de tehnică de luptă, plus avioanele care vuiau în slava cerului, au alcătuit un spectacol cu adevărat „de zile mari”, demn de armata unui stat membru NATO. Puse față în față cu acest spectacol, privirile poncișe pe care și le-au aruncat politrucii la fel ca și discursurile lor găunoase, au trecut aproape neobservate. Mai apoi, în orele care au urmat, în Capitală s-a declanșat „maratonul” sarmalelor: cu răbdarea deja antrenată în urma orelor de se stat la coadă pe la sfintele moaște, dar și cu coatele de curând „fortificate” în ziua de ”Black friday”, când s-au înghesuit prim marile magazine ca să se procopsească cu drujbe ori cu te miri ce aparate de făcut clătite, creștinii bucureșteni, care se află, totuși, în Postul Crăciunului, au dat năvală în punctele unde se distribuiau, gratis, tradiționala farfurie de plastic, plină ochi cu fasole cu cârnați, ori sarmale gătite „la cazan”.

„Gargara” politrucilor

Peste tot, marii noștri politruci, atât cei de la putere cât și cei din opoziție, s-au întrecut în discursuri care mai de care mai sforăitoare. La Iași, câteva mii de persoane care au participat la manifestările dedicate Zilei Naționale, au avut ocazia să-l audă pe primarul Gheorghe Nichita susținând că de când a venit Victor Ponta la Palatul Victoria, „Ziua națională” este sărbătorită „cu fast” întrucât nu i se pun piedici de la Guvern. „Este al doilea an când se întâmplă asta. Înainte, se sărbătorea cu fast doar la București și la Alba Iulia. Am încercat să fac și la Iași la fel, dar nu s-a putut organiza. Venea totul prin Prefectură de la Guvern, iar primarului i se puneau bariere”. Apoi, Remus Pricopie, Ministrul Educației, le-a citit ieșenilor mesajul adresat românilor de Premierul care le-a vorbit despre unitate și despre „datoria lăsării în spate a anilor în care spațiul public a fost dominat de dezbinare”. Dar „gargara” politică a trecut repede, iar spre prânz, Primăria le-a oferit ieșenilor 7.500 de porții cu fasole și cârnați plus nelipsitul pahar cu vin fiert. Fasolea a fost pregătită la cantina Direcției de Asistență Comunitară din subordinea primăriei Iași. Oamenii au stat la coadă timp câteva zeci de minute, pentru ca polițiștii locali să le permită accesul, în grupuri de câteva zeci, către zona în care se aflau oalele cu mâncare.
De fapt, discursurile politice au fost, ca de obicei, doar o simplă fanfaronadă, o „gargară” în care nici măcar politrucii nu mai cred de multă vreme. Fapt dovedit, clar de ideea unor ziariști care au avut inspirația de a-i întreba pe câțiva dintre politicienii „din linia întâi”, care a fost ultimul gest patriotic pe care l-au „comis”. Luat pe nepregătite sau crezând, poate, că-l întreabă într-un mod subtil, când o sa facă, cu adevărat „Ultimul” gest politic, Ion Iliescu s-a rățoit la ziariști, în stilul lui caracteristic: „Ultimul? Ce înseamnă ultimul? Nu vreau să mă apuc să dau caracterizări gesturilor mele”. În schimb, Crin Antonescu s-a lăudat, complet nejustificat: „Dacă ești patriot, încerci în fiecare zi să faci gesturi sau să ai un gând”. Asta cu „gândul” e ceva mai grea pentru Crin Antonescu, dar treacă de la noi, și hai să-l credem. În schimb, Mircea Toader, liderul deputaților PDL pare că nici măcar nu a înțeles miezul întrebării: „Ultimul meu gest patriotic... Sigur, l-am avut pe stadion, când am cântat imnul, că e un gest”. Dând semn că, într-adevăr este un om de stat și că orice fâs al lui ar trebui să răstoarne munții, Daniel Barbu, ministrul Culturii s-a lăsat dus de valul obișnuitei lui retorici, îndelung exersate pe la Antenele lui Voiculescu: „Cred că e o întrebare foarte grea dacă îmi cereți un gest așa masiv, important, monumental. Ca senator și ca ministru, sunt în serviciu public. E un mod de a servi comunitatea națională, deci și o formă de patriotism”. Mda, domn ministru, astea cu „gesturile masive și monumentale” zi-le-o matale manifestanților care te huiduie, „la foc automat” pentru toate cele pe care le-ai făcut în legătură cu Roșia Montană. Și nu numai! Dar cea care a demonstrat că, într-adevăr, „gura politrucului adevăr grăiește a fost ministrul Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură care a răspuns, supărat pe viață, ori doar plictisit de ea: „Haide, domnule, lăsați-mă!”.

„Secetă” la Vaslui

Din păcate, nu toți românii au avut la fel de mult noroc la fasole cu ciolan. Spre exemplu, La Bistrița-Năsăud, cele circa șase mii de porții de fasole cu cârnați, plus păhărelul cu vin au fost oferite doar celor care se descurcaseră și reușiseră să facă rost de una dintre invitațiile distribuite anterior de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. În schimb, cei care nu au avut invitații s-au înghesuit degeaba: dacă și-au dorit un blid cu fasole, l-au plătit cu zece lei. Iar pentru a preveni incidentele și înghesuiala, Jandarmeria a montat garduri metalice în jurul cazanelor cu de-ale gurii.
În schimb, vasluienii au trebuit să-și cam pună pofta-n cui: nu au primit nici sarmale, nici fasole, și nici măcar o dușcă de vin. Primarul lor a ridicat din umeri și a declarat doar că „Efortul financiar ar fi fost prea mare și de aceea ne-am limitat doar la această paradă militară pentru care am cheltuit 30.000 de lei. În plus, nu am fi avut posibilitatea condițiilor de igienă pentru a oferi de mâncare oamenilor și în mod sigur s-ar fi călcat oamenii în picioare. Așa că am preferat să le dăm oamenilor stegulețe cu drapelul României.” Motiv pentru care, cu siguranță că vasluienii au mormăit pe sub mustăți: „și nouă ni se fâlfâie de voi”.
La Alba Iulia, o serie de protestatari, opozanți ai exploatării aurului cu cianuri, i-au huiduit din toți rărunchii pe guvernați. Iar imaginea acestui protest vehement, nu a avut cum să nu ne readucă în minte o imagine veche, deja de 23 de ani. Era pe 1 decembrie 1990, când, tot la Alba Iulia, hoardele FSN-iste, incitate din spate de Ion Iliescu și de către Petre Roman l-au huiduit, la scenă deschisă, pe Seniorul Corneliu Coposu, venit acolo, de Ziua Națională, ca reprezentant al fragilelor „partide istorice”. Atunci huiduielile mulțimii s-au declanșat, exact când se intona Imnul Național. Același imn pe care aceeași politruci îl ridică în slăvi și ne cer tuturor să-l respectăm. Ei, asta a fost istoria pe care deja am uitat-o. La mulți ani români, ori unde v-ați afla!
http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013120294086/Actualitate/Ziua-Nationala-intre-demagogia-politicienilor-si-imbrancelile-din-jurul-cazanului-cu-fasole.html
Gabriela,zâna Maseluţă
Gabriela,zâna Maseluţă
Admin

Data de inscriere : 28/09/2010

Sus In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty Re: ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra

Mesaj Scris de Gabriela,zâna Maseluţă Dum Dec 01, 2013 8:40 pm

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra 1471245_395804150522315_541047766_n
Gabriela,zâna Maseluţă
Gabriela,zâna Maseluţă
Admin

Data de inscriere : 28/09/2010

Sus In jos

ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra Empty Re: ARC PESTE TIMP -1 decembrie 1918 - decembrie 1989 - 1 decembrie 2013 - RECURS LA ISTORIE-Înaintaşii ne-au dat o ţară , nu am ştiut a o păstra

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum