POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

ROMANI,SUNTETI MINTITI !

In jos

ROMANI,SUNTETI MINTITI ! Empty ROMANI,SUNTETI MINTITI !

Mesaj Scris de Admin Lun Sept 23, 2013 8:42 pm

Gazul din Marea Neagra si INDEPENDENTA ENERGETICA a Romaniei

Hotnews: Traian Basescu: Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic
Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, putand fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea insasi, ci si pentru alte tari din Europa, acest lucru putand fi posibil in 2015-2016, potrivit Agerpres.
“Am fost in mare, in perimetrul Neptun la bordul navei Deepwater Champion, este o nava specializata in prospectii la mare adancime, vestea buna este ca s-a descoperit un zacamant de circa 100 miliarde de metri cubi si pe perspective similare sunt ca alte cateva depozite care urmeaza sa fie prospectate in perioada urmatoare. In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze. Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea insasi, dar si pentru multe alte tari din Europa“, a spus Basescu, dupa ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.
El a precizat ca nu trebuie sa ne asteptam ca exploatarea zacamantului sa inceapa imediat, punctand ca acest lucru va fi posibil dupa ce se vor face toate prospectiunile.
“Sa nu va asteptati ca maine incepe exploatarea zacamantului. Exploatarea zacamantului ar putea incepe dupa ce se fac toate prospectiunile. Din pacate, Deepwater Champion trebuie sa plece in Golful Mexic, va reveni cand isi termina programul de explorari acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astazi avem o certitudine. In acest orizont de timp, 2015-2016, Romania va putea sa fie independenta deplin din punct de vedere energetic”, a completat Basescu.
Grupul petrolier Petrom, impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, a inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, dupa cum informa Petrom la inceputul lunii ianuarie.
Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.
Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati, in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.
In perioada 2009 – 2010, Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 kilometri patrati din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultima generatie – in cadrul celui mai mare program seismic desfasurat vreodata in Romania.
Gandul: Băsescu: “undeva în 2015-2017″ începe exploatarea GAZELOR naturale. Cât de mare este ZĂCĂMÂNTUL descoperit de Exxon şi Petrom
[...] În 22 februarie, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, anunţa OMV Petrom. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.
ExxonMobil şi OMV Petrom intenţionează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziţiei de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile. Piaţa românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom. Astfel, descoperirea Exxon-Petrom din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la şase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii.
Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010. Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantităţi apropiate de cele extrase de Petrom. Consumul intern este acoperit atât din producţia Romgaz şi Petrom, cât şi prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom. Producţia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, declara în octombrie 2011 că rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.
Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) şi MOL (Ungaria).
România producea spre sfârşitul anilor ’70 şi în anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producţia a scăzut gradual după 1989.
Nota noastra:

Independenta energetica e o perspectiva imbietoare. Este ea si reala?
Gazul, resursa naturala a Romaniei, este exploatat de corporatii straine. Pana si rusii detin cateva perimetre de expoatare. Aceste companii au ca obiectiv profitul, nu independenta Romaniei. Prin urmare, atunci cand se vorbeste despre aceasta perspectiva, pentru a fi credibil cat de cat, ar trebui sa se avanseze niste cifre, fie si estimativ. Doar asa s-ar vedea daca aceasta “independenta” ar insemna sa platim pe gazul nostru (!) mai putin sau tot atat sau poate chiar mai mult decat platim in prezent.
Despre aceasta problema s-a mai discutat si ea se afla in stransa legatura cu liberalizarea pretului la gaze.
Practic, e vorba de o mare afacere din care vor profita toti (americani, rusi, austrieci, baieti destepti), mai putin romanii.



Legaturi:
REZERVE MARI DE GAZE NATURALE DESCOPERITE IN MAREA NEAGRA. Ce folos pentru popor, caci ele apartin CORPORATIILOR STRAINE?
Gazele naturale descoperite in Marea Neagra si liberalizarea energiei: ILIE SERBANESCU despre COLONIALISMUL ABJECT al marilor companii straine (VIDEO)

Admin
Admin

Mesaje : 9961
Data de inscriere : 20/12/2008

https://naspa.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum