POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Cum își vând românii libertatea

In jos

Cum își vând românii libertatea Empty Cum își vând românii libertatea

Mesaj Scris de EMIR AMIR Vin Mai 23, 2014 6:49 am

Mesajul vicepreședintelui american Joe Biden adresat românilor a fost în primul rând un apel la responsabilitate. Ceea ce văd americanii și noi nu mai suntem capabili să vedem este că România alunecă tot mai mult pe panta iresponsabilității naționale, la capătul căreia nu se află decât smârcurile servituții.
Americanii sunt oameni liberi, și de aceea responsabili, și de aceea se așteaptă de la cei care pretind să fie tratați în mod egal să se comporte ca niște oameni liberi și responsabili. Aceasta a fost esența mesajului transmis de vicepreședintele american la București.
Biden a rezumat în ultima frază a discursului de miercuri natura relațiilor româno-americane: „Nu e ce poate face America pentru România, e ceea ce putem face împreună unul pentru celălalt“. Altfel spus: Nu ne așteptăm să vă apărați singuri de ruși, pentru că nu puteți. Vă apărăm noi. Dar, dacă vreți să fiți parteneri ai Americii, construiți un stat cu instituții puternice, în care trăiesc oameni liberi și responsabili, astfel încât să putem conta, la rându-ne, pe voi.
Nu ne cere nimeni să ne vindem țărișoara, să o dăm pe mâna capitalului american, a Chevron și alte lucruri înspăimântătoare. Ni se cere să ne ridicăm împotriva corupției. Întrebarea fundamentală este dacă România e un stat pe care America și Europa pot conta. Semnele sunt prevestitoare de rău.
Citește si: #VotandSchimbam
Avem, fără îndoială, cel mai iresponsabil prim-ministru din istoria postdecembristă a României. Victor Ponta a inventat un nou tip de om politic: liderul care nu își asumă nimic. Deși mesajele primite din Occident au fost întotdeauna aceleași – întăriți independența Justiției, reduceți corupția –, el a ales să o submineze prin toate mijloacele. De ce? Pe lângă presiunile baronilor din teritoriu, sursa de bani și voturi fără de care nu poate supraviețui politic, există o explicație mai profundă care ține de natura și convingerile adânc autoritare ale acestui domn.
Pentru a înțelege mecanismul său de gândire, trebuie să privim ceea ce spune omul care l-a inventat politic pe Victor Ponta, Adrian Năstase. Năstase a postat pe blogul său următoarele comentarii pe marginea vizitei vicepreședintelui american: „Joe Biden a pronunțat public falimentul Revoluțiilor portocalii din Georia (sic!), Ucraina și România. Problema corupției a devenit, în acești ani, în aceste țări, atât de gravă încât vicepreședintele american a trebuit să vorbească, în vizita sa aici, mai multe despre corupția din România și din Ucraina decât despre problemele regionale.
Preluând exemple încă de pe timpul lui Cuza, prietenii din ambasada americană ai Monicăi Macovei, Laurei Ștefan sau ai lui Ondine Gherguț l-au ajutat pe Joe Biden să înțeleagă, între altele, cât de catastrofală a ajuns situația corupției în România, după cele două mandate de președinte ale lui Traian Băsescu“.
Dincolo de ironia de prost gust marcă înregistrată Adrian Năstase la adresa Monicăi Macovei, a Laurei Ștefan și a colegei noastre Ondine Gherguț, ceea ce relevă acest text este un reproș acru pe care îl face americanilor: „Nu m-ați lăsat să mă ocup de problemă în felul meu, acum lucrurile stau mai rău“. Dar care era „felul“ lui Năstase? În esență, Năstase era omul care credea că ține sub control fenomenul controlând Justiția și pe procurorul-șef al PNA, Amariei, pe care îl asmuțea (în mod controlat, desigur) împotriva unuia sau altuia.
Că fenomenul poate fi diminuat printr-un amestec de negocieri și forță, care ar fi menținut sistemul în viață și ar fi făcut pe toată lumea fericită. Ceea ce nu vroia era ca fenomenul corupției să scape de sub control, după cum – și aici este partea esențială – nu dorea nici ca fenomenul anticorupției să scape de sub control. De aici acuzațiile grobiene că unii „umblă cu corupția în gură“, de aici ura nemăsurată față de campioni ai anticorupției precum Monica Macovei, Daniel Morar, a Laurei Ștefan sau a colegei noastre. De aici ura față de americani.
Dar „modelul Năstase“ este aproape identic cu modelul lui Vladimir Putin al „democrației controlate“, al autoritarismului naționalist în care numai unora li se permite să prospere, iar cei care „amenință statalitatea“, precum Hodorkovski, sunt închiși imediat pentru corupție. Dar acesta nu este modelul unui stat de drept, este calea către un regim dictatorial și către servitutea cetățenilor. Din acest motiv a afirmat Biden că, în esență, „corupția înseamnă tiranie“ și că fenomenul corupției generalizate din Europa de Est servește interesele Rusiei.
Ne îndoim că Adrian Năstase crede că ar exista ceva de felul „statului de drept“ pe undeva prin lume, după cum se îndoia și de existența drepturilor omului, în care nu vedea decât un instrument de proiecție a intereselor Occidentului (din nou, la fel ca Putin, care a declarat ONG-urile dedicate protecției drepturilor omului agenți străini). Problema este că și Victor Ponta pare să creadă același lucru. Că Macovei, Morar și toți „câinii anticorupției“ dezlănțuiți, firește, de americani și de Bruxelles „au făcut rău României“ și că lucrurile ar trebui „să revină sub control“.
Bătălia lui cu „regimul Băsescu“ exact asta este: a readuce lucrurile sub controlul strict al oligarhilor. De aceea visează la China și de aceea PSD vrea să trimită la Bruxelles și la Strasbourg „oameni care să apere România“. Să o apere de ce? Să o apere de statul de drept. Calea Năstase/Ponta/Putin este calea către servitute, iar românii par dispuși astăzi să își vândă libertatea pe nimic, de parcă întreaga națiune ar fi intrat în zodia lui Dănilă Prepeleac. Or, avertismentul americanilor a fost că nici ei, nici Europa nu pot face ceea ce nu suntem noi înșine pregătiți să facem.
EMIR AMIR
EMIR AMIR

Mesaje : 296
Data de inscriere : 20/10/2012

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum