POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete

2 participanți

In jos

Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete Empty Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete

Mesaj Scris de klein raluca Mar Iun 11, 2013 5:03 am

Senatorul liberal Ioan Ghise considera ca premierul Ponta ar trebui sa-si dea demisia pentru ca a tradat electoratul USL.

"Le-a spus premierul cetatenilor carora le ceream votul ca daca il aleg peste 3 zile se duce sa semneze acordul de coabitare cu Basescu? N-a spus. Daca spunea il mai alegeau? Poate nici macar deputat", a explicat Ioan Ghise intr-un interviu acordat Ziare.com.

Mai mult, senatorul liberal sustine ca in vara trecuta toate actiunile lui Victor Ponta, de la declansarea referendumului de demitere, au fost in favoarea lui Traian Basescu, doar declaratiile fiind antiprezidentiale.

In acelasi interviu, Ioan Ghise a apreciat ca proiectul viitoarei Constitutii se anunta prea stufos, mult dincolo de chestiunile principiale pe care trebuie sa le contina o lege fundamentala.

Suntem in plin proces de modificare a Constitutiei. Exista mai multe controverse deja pe acest subiect. De exemplu dvs, ca liberal, deci ca om care sustine libertatile individuale fara limite, cum priviti casatoriile gay?

Au fost stimulate de catre reprezentantii Bisercii puncte de vedere impotriva acestor relatii. Personal, cred ca, daca respectam principiul nediscriminarii care ar fi bine sa ramana in Constitutie, prin Codul Civil sau prin lege speciala putem sa determinam specificitatea problemei.

Normal este sa lasi maximum de lipsa de discriminare. Cand faci discriminari pe diverse criterii, religioase, sexuale etc, in opinia mea gresesti pentru ca asta inseamna izolarea sau incriminarea unor grupuri sociale, diferite fata de altele.

Si tot din perspectiva aceasta e normal ca parintii sa nu mai poata opta daca isi trimit copiii la orele de religie?

Asa ceva sa apara in Constitutie e o prostie. E o greseala sa faci in Constitutie precizari de detaliu. Constitutia trebuie sa aiba niste prevederi cu caracter general care tin de principii fundamentale, de drepturi fundamentale, de definirea autoritatatilor si institutiilor publice fundamentale si relatiile dintre puterile statului si autortiatile publice. Constitutia defineste cadrul general, nu elemente de procedura sau de specificitate.

Devine Constitutia prea stufoasa?

Da. E gresit ca actuala generatie care revizuieste Constitutia sa creeze prin detalii, prin precizari ce tin de morala actualilor parlamentari, prin modele culturale, religioase, politice actuale, ingradiri pentru generatiile viitoare. Constitutia trebuie sa se plaseze in limitele principialitatii si apoi lasat ca legea sa detalieze.

O constitutie prea stufoasa, cu mult mai usor de revizuit prin scaderea cvorumului de prezenta la referendum la 30%, nu va incuraja fiecare Putere sa faca modificari si de aici o mare instabilitate?

Aveti dreptate. Cu cat faci mai multe ingradiri ce tin de amanunte, cu atat gresesti mai mult.

Tot o chestiune de principiu. Sunteti unul dintre aprigii sustinatori ai validarii referendumului de demitere a presedintelui. Ce facem cu referendumul din 2009? Ambele exprima vointa suverana a poporului. De ce unul trebuie luat in considerare si altul nu?

Exista un standard international in materie de referendum - Ghidul de bune practici al comisiei de la Venetia, care recomanda sa nu existe cvorum de prezenta minima obligatorie si nici prag pentru adoptarea vreunei decizii. Tot acest ghid spune ca un referendum e organizat principial daca asupra subiectului pe care poporul e chemat sa se pronunte sunt prezentate in mod echilibrat ambele puncte de vedere.

Mai mult, pentru corectitudine si rigoare se cere ca cetateanul care merge sa voteze sa primeasca acasa in scris, fundamentat, fiecare dintre cele doua puncte de vedere. Referendumul din 2009 sufera de acest viciu, a fost prezentat un singur punct de vedere.

Pentru ca partea cealalta a boicotat si dezbaterea, si referendumul.

Nu, pentru ca o parte a zis ca Parlamentul e rau si trebuie cat mai putini. S-a starnit nemultumirea multimii fara fundamentare juridica, istorica, constitutionala. Daca intrebi poporul daca vrea 10 parlamentari care sa se intalneasca de doua ori pe an, o sa vrea pentru ca va costa mai putin. Argumentele ar fi trebuit trimise acasa in scris.

A fost vreun referendum pentru care sa fie trimise acasa in scris astfel de fundamentari ale punctelor de vedere?

Nu, niciunul. Bineinteles. Toate sufera de acelasi viciu. Dar mai e ceva, nu se legifereaza prin referendum. Potrivit Constitutiei, autoritatea legiuitoare suprema e Parlamentul, iar suveranitatea poporului se exprima prin cele doua fome: referendum si organul reprezentativ suprem, adica Parlamantul. Ceea ce tine de legiferare nu se decide prin DA sau NU la referendum, pentru ca intre extreme sunt foarte multe nuante de gri. In plus, nu exista vot imperativ. Nu poti obliga parlamentarul sa legifereze intr-un anumit fel.

Exista un principiu de drept care spune ca acolo unde legea nu distinge, nu putem distinge nici noi. Constitutia nu distinge intre tipurile de referendumuri. Constitutia nu face distinctie intre suveranitatea exprimata la referendumul de demitere si cea de la referendumul pentruunicameral si 300 de parlamentari.

Legea face distinctia. Legea are capitolul special despre demiterea presedintelui. In lege se spune ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Este specialul care deroga de la regula generala. Ce nu e constitutional in legea referendumului e articolul care introduce cvorumul de 50% plus 1. Nu exista suveranitate valabila si nevalibila, ea se exercita sau nu prin referendum.

CCR inainte de desfasurarea referndumului ar fi trebuit sa vegheze la respectarea procedurilor pentru referendum, deci si articolul neconstitutional din legea referendumului. Dupa referendum, CCR confirma rezultatele stabilite de BEC, nu desemneaza pe cetateanul X ca exercita functia depresedinte. CCR a jucat alba-neagra. In primele articole ale hotararii din august a confirmat rezultatele BEC, in urmatoarele a exprimat pareri, idei, opinii, adica pleaca Antonescu, exercita Basescu. Aceasta nu e decizie imperativa.

Sunteti nemultumit si de noul cvorum de 30%?

Este gresit si ce se intampla acum. Este un arbitrariu absolut. Vine alt parlament si peste 5 ani spune nu mai e 30% cvorum de prezenta si 25% sa zica DA, va fi 98% cvorum si 73% sa spuna DA. Eu am avut amendament anul trecut in Senat pentru eliminarea cvorumului si referendum de doua zile si numai liberalii au votat pentru. PSD, sub impulsul premierului Ponta, a refuzat aceste amandamente.

Si mai e ceva, puteti spune acum cati cetateni are Romania? Daca INS va da publicitatii cifra, si in opinia mea o va da publicitatii numai dupa ce-si termina mandatul individul care populeaza acum Palatul Cotroceni, vom afla cati cetateni cu drept de vot suntem, nici 16 milioane, deci au fost 60% la referendum.

Dar USL a organizat in decembrie alegeri parlamentarele pe fix aceleasi liste, acelasi numar de alegatori

Pe fix aceeasi greseala. Este raspunderea celui care a organizat alegerile, a Guvernului si a premierului. Suntem in iunie 2013, recensamantul a fost in noiembrie 2011, cum poti justifica ca intr-un an si jumatate nu ai rezultatele?

Dar listele electorale sunt intocmite de autoritatile locale.

Eu ma refeream la numarul total de cetateni cu drept de vot. In privinta listelor, prima obligatie este a primariilor, apoi obligatia de control este a autoritatii electorale permanente, neindeplinita pentru ca au fost verificate prin sondaj doar 1.100 din cele 3.100 de primarii, apoi este raspunderea Guvernului si a INS ca nici astazi nu stim rezultate recensamantului. Raspundere impardonabila. De ce nu au dat publicitatii cifrele finale? Din ratiuni politice.

Suspectati un efect al coabitarii?

Da.

Sunteti in continuare nemultumit de coabitare?

Total. Premierul trebuie sa isi dea demisia. Domnule, le-a spus premierul cetatenilor carora le ceream votul ca daca il aleg peste 3 zile se duce sa semneze acordul de coabitare cu Basescu? N-a spus. Daca spunea, il mai alegeau? Poate nici macar deputat. Cand faci o constructie pe cativa ani, tu coabitezi cu aliatii sau cu adversarul? Adversarul anuntat inainte de alegeri e partenerul de dupa alegeri. Iar aliatii de dinainte de alegeri nu mai sunt partenerii de coabitare de dupa alegeri. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete.

Va simitit tradati?

Eu, da. Vorbesc in nume personal. Premierul a tradat electoratul USL. Antonescu i-a spus sa nu semneze. Ceea ce este grav, sa pui procurorii din regimul Basescu, tu premierul USL, sa o pui in functie pe Kovesi pe care in vara o acuzai. Tu, Ponta, tu o pui.

Dar domnul Nitu a fost propus si de d-na Pivniceru prima oara.

Nitu n-are relevanta. Nu pe el l-au acuzat in vara cei de la USL, in frunte cu Ponta, ca face controale la tarani cu Biblia pe capota masinii.

Dar ce-i mai reprosati lui Traian Basescu din moment ce dl. Ponta confirma ca presedintele nu mai interfereaza cu activitatea Guvernului.

Pe mine nu ma intereseaza vorbele lui Ponta despre Basescu acum. Eu stiu vorbele lui Ponta despre Basescu pana in 9 decembrie cand se faceau maimute, pisici, hoti etc. Pentru ca sa semneze dupa 3 zile. Pe mine ma interseaza faptele lui Ponta si, daca le analizam, incepand din momentul initierii procedurii de referendum, vom constata ca toate faptele lui Ponta au fost pentru Basescu. Doar declaratiile au fost contra Basescu.

Care e principalul dvs proiect politic in actuala legislatura?

Cel cu care am mers in alegeri. Sustinerea programului de guvernare si ceea ce ne-au cerut oamenii, patru lucruri: sa scape de Basescu, sa nu fie UDMR la guvernare, sa creasca numarul de locuri de munca si sa se pastreze puterea de cumparare a pensiilor si salariilor.

Mandatul lui Traian Basescu se incheie anul viitor. Cu celelalte ce faceti?

Adoptam ce propune Guvernul in Parlament ca proiecte de lege.

Si va multumeste activitatea Guvernului din acest punct de vedere?

Nu, sper sa se faca mai multe, mai ales in privinta locurilor de munca si a puterii de cumparare. Trebuie discutata cresterea preturilor, in special la energie si produse alimentare.

Credeti ca dl. Antonescu va fi candidatul USL la prezidentiale, ca PSD se va tine de cuvant?

Depinde de PSD si de Ponta. Si-au dat cuvantul, plec pe buna lor credinta. Dar ca senator de Brasov ma uit si ma intreb. Cum te pui tu de acord pentru niste teme, gazele de sist, Rosia Montana, Cuprumin, energia cu Basescu, care nu face nimic in actul de guvernare, dar nu te pui de acord cu PNL si Antonescu? Nu l-am auzit punandu-se de acord cu Antonescu pe aceste teme.

Sunteti de acord cu reducerea mandatului presedintelui la 4 ani?

Da, dar cel mai bine ar fi sa avem republica parlamentara.

Ar accepta poporul ruperea legaturii electorale directe cu seful statului? Noi nu avem o astfel de traditie, mereu am avut domnitori, regi, presedinti...

Poporul merita sa se gandeasca: vrei sa te cucereasca zambetul si hahaitul unuia care te minte sau vrei sa raspunda fata de cei care voteaza legile care au mai multa informatie decat tine?.

Dar Parlamentul are cote mai mici de popularitate decat Presedintia.

Sigur, daca de 23 de ani discreditezi singura institutie reprezentativa pentru popor, sigur ca obtii o astfel de perceptie. Perceptiile sunt manipulate prin televizuni.

Dar chiulul? Si dl. Antonescu are o mare problema cu prezenta.

Cand ai sedinta de plen marti dimineata, de exemplu, si presedintele Senatului primeste delegatii din Turcia, din alte tari, ca e al doilea om in stat. Ce e mai important?

Dar prezentele dinainte de a fi presedinte de Senat?

Sa nu ne referim la perioada cand eram si noi copii. Sa discutam pe ce este. Orice institutie publica romaneasca are o problema in privinta prezentei. Daca acum mergeti intr-o institutie publica de stat veti gasi o mare problema cu prezenta. Si nu statul pe fund in plen e semnificativ. Produsul final sunt legile si din acest punct de vedere exista o frecventa destul de mare. Din pacate, sunt prea multe modificari legislative si prea putina dezbatere parlamentaraHERE

klein raluca
klein raluca

Mesaje : 405
Data de inscriere : 21/09/2010

Sus In jos

Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete Empty Re: Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete

Mesaj Scris de DYA SALAJEAN Mar Iun 11, 2013 2:54 pm

Ilie Sârbu: Ghișe trebuie exclus din PNL, nu este admisibil să-l facă praf pe premier
Senatorul PSD Ilie Sârbu a comentat, marți, atacul liberalului Ioan Ghișe la adresa premierului Ponta, spunând că acesta ar trebui exclus din PNL.

”Acum e o problemă a PNL, nu e problema noastră și cred că vor știi să gestioneze situația în așa fel încât să nu avem iarăși discuții inutile în loc să ne contrăm pe probleme serioase”, a declarat senatorul PSD pentru Revista 22.

Acesta a insistat că s-a stabilit clar excluderea din USL a oricărui face acuzații în public.

”Sunt chestiuni serioase, pentru că și Roșca Stănescu și Ghișe sunt cunoscuți, iar problema este la nivel național. Una e când apare o discuție în teritoriu, se mai critică colegii acolo pentru o decizie sau alta și altceva e când e la nivel național, după discuțiile care au avut loc, acum apare un alt coleg de-al nostru care îl face praf pe premier”…..
mai mult,Here
DYA SALAJEAN
DYA SALAJEAN
Admin

Mesaje : 36
Data de inscriere : 03/04/2010
Varsta : 42
Localizare : Vancouver,Canada

Sus In jos

Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete Empty Re: Ioan Ghise: Premierul trebuie sa isi dea demisia. Coabiteaza reprezentantii serviciilor secrete

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum