POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

O fila din dosarul ICE Dunarea: Cum si-ar fi insusit Dan Voiculescu exporturile Romaniei din perioada octombrie-noiembrie 1989

In jos

O fila din dosarul ICE Dunarea: Cum si-ar fi insusit Dan Voiculescu exporturile Romaniei din perioada octombrie-noiembrie 1989 Empty O fila din dosarul ICE Dunarea: Cum si-ar fi insusit Dan Voiculescu exporturile Romaniei din perioada octombrie-noiembrie 1989

Mesaj Scris de VANATOR_de_VAMPIRI Lun Noi 11, 2013 1:06 pm

Ziarul nostru a publicat in februarie 2011, in exclusivitate, o nota informativa despre afacerile lui Dan Voiculescu din perioada octombrie-decembrie 1989. Nota a fost intocmita de SIE in anul 2000, la solicitarea presedintelui tarii de atunci, Emil Constantinescu. Raportul prezenta modul in care Voiculescu si-ar fi insusit intre 150 si 300 de milioane de dolari din exporturile romanesti de table, tevi, otel si ciment catre SUA si Canada prin intermediul tranzactiilor facute de firma Crescent si ICE Dunarea. Aducem din nou in atentia opiniei publice acest articol in contextul in care Traian Basescu a cerut desecretizarea dosarului ICE Dunarea. Tot in februarie 2011 am publicat si dreptul la replica al lui Dan Voiculescu, fiind vorba despre facturile realizate din exporturile din acele luni de dinainte de Revolutie.

Va prezentam in integralitatea articolul publicat in 24 februarie 2011:

Intre 150 si 300 de milioane de dolari au intrat in buzunarul lui “Felix” Voiculescu imediat dupa Revolutie, banii provenind din exportul Romaniei de tabla, tevi, otel beton si ciment in perioada octombrie-noiembrie 1989, dar si din vanzarea activelor firmei Crescent, printre care patru nave. Dezvaluirea apare intr-o nota informativa, care a circulat printre demnitarii romani la inceputul anilor 2000 si care a ajuns si pe masa fostului presedinte al tarii Emil Constantinescu.

“In momentul Revolutiei din decembrie 1989, Crescent avea in derulare o serie de operatiuni de export de tabla, tevi si otel cu plata la 120 de zile de la livrare. Marfa exportata de Crescent era livrata de ICE Metal Export Import si de ICE Dunarea, acestea fiind intreprinderile care urmau sa incaseze contravaloarea exporturilor. La expirarea termenelor de plata (februarie si aprilie 1990), Crescent nu a virat nici o suma de bani in conturile celor doua intreprinderi romanesti cu care avea contracte de export. Astfel, nu exista facturi, note de realizari, declaratii vamale de export sau alte documente care sa probeze plata incarcaturilor”, se arata intr-o nota informativa prezentata unor inalti demnitari romani, la inceputul anilor 2000.

8 nave cu marfuri au iesit din tara in noiembrie 1989: banii – in buzunarul lui Felix

Toate aceasta marfa a fost incarcata in 8 nave care au plecat din portul Constanta in intervalul octombrie-decembrie 1989: nava Raseltina, incarcata cu 3.000 tone tabla, a plecat din Constanta pe data de 5 octombrie cu destinatia SUA,

nava Ilfov, incarcata cu 1.670 tone teava, a plecat din Constanta la data de 6 octombrie, cu destinatia SUA; nava Munzur, cu 4.066 tone de otel beton a parasit portul Constanta pe 9 octombrie, cu destinatia Turcia; nava Calafat, cu 3.940 tone de beton, a parasit Constanta la 30 octombrie, cu destinatia Turcia; nava Dimis, cu 8.523 tone tabla, a parasit Constanta pe 11 octombrie, cu destinatia SUA; nava Calafat cu 7.934 tone de otel beton, a parasit Constanta la 3 noiembrie, cu destinatia Egipt; nava Telega, cu 2000 de tone tevi, a parasit portul Constanta, cu destinatia Canada; nava Fagaras, cu 8000 tone de otel beton, cu destinatia SUA.

O parte din exportul cu ciment – beneficiarul: Voiculescu

De asemenea, nota informativa sugereaza faptul ca Dan Voiculescu si-ar fi insusit sume importante de bani din exportul de ciment al Republicii Socialiste Romania. “Inainte de Revolutia din 22 decembrie 1989, firma Crescent realiza o parte insemnata din volumul exporturilor de ciment al RSR. Astfel, in 1988, Crescent a realizat 40% din totalul exporturilor de ciment ale Romaniei, adica 1.324.740 lei, iar in 1989, 26% din totalul exporturile de ciment ale RSR, adica 493.227 tone. Tot acest volum de afaceri a fost realizat de Crescent prin intermediul ICE Dunarea”, se spune in document. In continuare se relateaza faptul ca “in urma evaluarii exporturilor de ciment corespunzatoare anului 1989, (serviciul 6 al DSS), nu au fost identificate cazuri in care valoarea marfurilor livrate sa nu fi fost incasate de la partenerul extern. Debitele au fost stinse in toate cazurile prin achitarea anticipata a contravalorii produselor livrate, prin acreditiv (n.r. modalitate de plata prin care banca se obliga sa achite la vedere sau la termen), transfer bancar sau prin compensare”. In documente se spefica faptul ca “exista dovezi in acest sens: dosarele de facturi externe ( pentru uz intern), dosarele financiare ( disponibilitati de plata), extrasele de cont si notele contabile aferente”.

Deturnare de fonduri din vanzarea de marfuri ale Romaniei

Insa, exista o precizare: in cazul exporturilor de ciment intre ICE Dunarea si Crescent se realiza un alt tip de actiune, ceea ce ar fi dus la deturnarea unor importante sume de bani, pusa la cale de firma Crescent, in speta, de Dan Voiculescu. “Intregul volum de afaceri era realizat fara dublarea actelor comerciale propriu-zise cu operatiuni AVS ( aport valutar special), fapt ce contravine flagrant practicii ICE Dunarea si naste intrebari referitoare la avantajele reale ale partii romane. Aceasta stare de fapt a permis realizarea unor importante deturnari de fonduri in lipsa unor contabilizari ale acestora ca AVS conform regulilor epocii. Beneficiarul acestor actiuni era firma care derula exportul, adica Crescent. Astfel, s-au identificat cazuri in care notele de protocol intocmite dupa incheierea unor negocieri comerciale intre crescent Cipru si ICE Dunarea il mentioneaza pe Dan Voiculescu drept “membru al delegatiei romane” (NC 5907 din 3-12-1987) sau chiar “membru al delegatiei ICE Dunarea (NC 1165 din 22-04-1989).

A vandut 4 nave ale Crescent: contravaloarea – in bugetul familiei

Tot in aceasta nota informativa se spune ca “in ultima saptamana din decembrie 1989 si in ianuarie 1990, Dan Voiculescu inchide toate filialele firmei Crescent, transferand sumele din conturile respective”. “Tot atunci Voiculescu vinde o serie de active ale Crescent printre care 4 vapoare ( din cele 7 pe care Crescent le avea in proprietate), cladirea in care isi avea sediul filiala Crescent din Austria, precum si altele de mai mica importanta”, mai spune nota informativa.

In concluzie, “in urma acestor operatiuni de lichidare a filialelor Crescent, de vanzare de active, de insusire a lichiditatilor din conturile firmei si de neplata ultimelor facturi, Dan Voiculescu si-a insusit in primele luni de dupa Revolutie o suma totala cuprinsa intre 150 si 300 milioane dolari”.

Dreptul la replica al lui Dan Voiculescu:

http://ancheteonline.ro/2011/03/replica-lui-dan-voiculescu/
https://sites.google.com/site/diaconueusebiuporcisme/voiculescu-furt-fonduri-crescent-dunarea
VANATOR_de_VAMPIRI
VANATOR_de_VAMPIRI

Mesaje : 343
Data de inscriere : 28/03/2010
Varsta : 60
Localizare : undeva in Est

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum