POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Ajutat de tovarășii din PSD, Ponta a organizat o „Cântare a Chinei“ ca la carte

In jos

 Ajutat de tovarășii din PSD, Ponta a organizat o „Cântare a Chinei“ ca la carte Empty Ajutat de tovarășii din PSD, Ponta a organizat o „Cântare a Chinei“ ca la carte

Mesaj Scris de PITIC_GHEBOS_din_GRADINA Mier Noi 27, 2013 9:40 pm

Organizată cu fast și „la cel mai înalt nivel“, vizita oficială a Premierului chinez Li Kuqiang trebuie să le fi adus fiori de plăcere tuturor celor care încă mai nutresc nostalgii comuniste. Iar asta pentru că punerea la punct a acestui important eveniment diplomatic a readus în minte foiala și foșgăiala propagandistică de pe vremea „Epocii de Aur“.
Dacă morții ar avea, cu adevărat, posibilitatea de a se răsuci în morminte, cu siguranță că „Mărețul conducător a făcut-o, deja, în ultimele câteva zile. Zile în care „nea Nicu“, s-a bucurat, cu siguranță, văzând că Victor Ponta, urmașul său ideologic, întârziat și mult mai nevolnic, a reușit să readucă la viață grandioasele spectacole omagiale de altădată. Iar toate astea nu sunt doar niște vorbe în vânt: vizita oficială a Premierului chinez Li Keqiang a pus în mișcare un lanț întreg de evenimente, cu nimic deosebite de cele de pe vremea festivalului „Cântarea României“.
Vizita înaltului oficial chinez a fost prilejuită de summit-ul țărilor din Europa Centrală și de Est care, alături de premierul chinez, a adus la București alți 16 prim-miniștri ai unor țări din zonă. Dar, nici unul dintre aceștia din urmă n-a fost înconjurat cu același respect și nu s-a bucurat de o atenție egală cu aceea acordată înaltului demnitar venit din China comunistă. Astfel că Li Keqiang, al cărui nume nu a fost pronunțat corect nici de ziariști și nici de politicienii care i l-au stâlcit după cum i-a dus pe ei mintea, a concentrat în jurul lui toată atenția autorităților române.

Directive părintești

Actuala vizită oficială a premierului chinez vine, la doar câteva luni după o vizită similară pe care Victor Ponta a făcut-o astă vară în China. Abia revenit acolo el a declarat că dorește ca fiul său, Andrei, să învețe limba chineză la Institutul Confucius. În plus el s-a mai lăudat atunci că, într-o discuție pe care a avut-o cu președintele Chinei, acesta i-a spus că și una dintre fiicele președintelui SUA, Barak Obama, învață această limbă. Ei, Andrei, băiete, vrei nu vrei, apucă-te de învățat limba chineză, că doar de, așa a ordonat „babacul“. Tot atunci, Premierul Ponta a amintit că acea vizită are legătură și cu vizita premierului Chinei la București, care va începe pe 25 noiembrie. Adică exact cea care are loc în aceste zile. Astă vară, Premierul român le-a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, respectiv șefilor celor două ambasade, cea a Chinei la București, și cea a României la Bejing, Universității București și Universității din Beijing. Și tot atunci el a avut un moment de sinceritate care l-a făcut să recunoască faptul că „Guvernul nu are prea mari merite, dar nu din cauza noastră.“ Păi chiar că nu are: tratativele pentru această vizită au fost demarate de guvernele Boc și Ungureanu, astfel încât Guvernul Ponta chiar că „nu are prea mari merite“ și face exact ceea face și în alte domenii: culege roadele „semințelor“ sădite de alții.

Miracolul de pe șosea

Acum, dacă stăm strâmb ca să judecăm drept, trebuie să recunoaștem că vizita Premierului chinez în țara noastră a prilejuit și o veritabilă minune. Acum, într-o vreme în care politrucii noștri se laudă cu orice metru de șosea construită într-un an întreg, autoritățile locale și drumarii au reușit o performanță de-a dreptul miraculoasă: Șoseaua care leagă DN1 de Snagov a fost refăcută și arată ca nouă în doar două zile. Ei bine, aleșii locali nu au reparat-o de dragul mașinilor pe care și le rupeau acolo toți cei care i-au ales, ci pentru că înaltul demnitar chinez a fost cazat în Palatul Snagov. Motiv pentru care, el nu trebuia să vadă adevărul gol-goluț, adică o șosea plină de găuri și hârtoape, cu una dreaptă ca-n palmă. Ei, asta nici măcar nu-i o invenție propagandistică a Guvernului Ponta:
pe vremuri, și lui Ceaușescu i se arătau livezi bogate, fără ca el să știe că merele mari și roșii erau legate cu sârmă de crengile pomilor. În plus, nici cei de la „Casa Poporului“ nu au stat cu mâinile în sân: și-au încordat mușchii, s-au mobilizat și i-au pus pe alții la treabă, astfel că gardul care înconjoară Palatul Parlamentului a fost vopsit într-o singură zi.
Ei, dar ăsta nu a fost singurul miracol. Participantă la Forumul Economic China – Europa Centrală și de Est, ministreasa Ramona Mănescu s-a apucat să „ronțăie“ limba chineză: le-a ținut oaspeților orientali un spici ca la ei acasă. Întrebată de ziariști ce le-a zis oaspeților, ea le-a relatat ziariștilor că: „Am spus că România și China au șansa acum, după 24 de ani, să întărească relațiile și să înceapă parteneriate concrete, care să ducă la modernizarea și la dezvoltarea infrastructurii feroviare. Deci le-am spus ceva foarte frumos. (...) Am considerat că este un gest de politețe. Nu este foarte complicat, dacă ești atent la accentele pe care le pui, nu de alta dar să nu se înțeleagă altceva.“ Așa o fi! Dar tot distinsa Ramona Mănescu ne-a mai destăinuit că oaspeții chinezi au înțeles mesajul transmis: „Mi-au spus că am fost aproape de ce trebuia să fie.“ Ei, nu se știe cam cât de aproape. Dar este clar că ministreasa nu știe nimic despre politețea orientală care nu-ți permite să spui adevărul „verde-n față“. Așa că, distinsă doamnă mai gândește-te puțin ce a însemnat pentru înalții oaspeți că ai fost „aproape de ce trebuia să fie“.

Tigrii din Balcani

Ceilalți premieri care au participat la acest summit au fost tratați ca niște musafiri obișnuiți, fără a li se oferi deosebit de multe „delicatesuri“ diplomatice. Pe ei Premierul nostru i-a dus la meciul jucat de Steaua pe Stadionul Național. Ei, măcar să fi câștigat ai noștri, dar n-ai să vezi. În schimb, toată atenția s-a concentrat asupra înaltului demnitar chinez. Ce-i drept, acesta din urmă a venit încărcat cu promisiuni mai ceva ca Moș Crăciun. La un moment dat, distinsul oaspete ne-a mângâiat pe toți, părintește, pe creștet și ne-a lăudat spunând că România poate deveni un adevărat „tigru“ economic. Ceea ce trebuie să-i fi adus lui Ponta un soi aparte de mândrie: păi asta înseamnă că și el însuși, în calitatea sa de prim-ministru este un „tigru“ și mai mare. Iar în această privință, se compară demnitarul chinez cu Președintele Băsescu, cel care i-a zis că este doar un „pisoiaș“? Bineînțeles că nu!

Aplauze la comandă, ca-n vremurile bune...

Punctul central al acestui inedite copii târzii a fostului festival „Cântarea României“ a fost discursul ținut de Premierul chinez în fața Parlamentului României. Și pentru că, exact ca pe vremuri, sala trebuia să fie plină, guvernanții i-au convocat acolo, de-a valma, atât pe senatori și deputați cât și o mulțime de aleși locali care au fost chemați acolo, exact ca pe vremuri, ca să dea impresia unei „participări de masă“ la eveniment. Așadar, sală plină, în care doamnele PSD-iste au venit îmbrăcate la „țol festiv“ în diverse nuanțe de roșu. Conform unui protocol stabilit anterior, Premierului Li Keqiang i s-a rezervat un loc la cea mai înaltă tribună, unde a fost așezat între „numărul doi“ și „numărul trei“ al ierarhiei noastre politice. Așadar între Crin Antonescu (chiar, oare cum s-o fi pronunțând „Căcărău“ în limba chineză?) și Valeriu Zgonea, colegul de bancă al lui Mihai Viteazu. Primul a luat cuvântul Președintele Senatului, care nu s-a mai riscat să vorbească englezește. Și cu atât mai puțin în chinezește, precum colega lui, ministreasa Ramona Mănescu. El a ținut un discurs scurt, într-o limbă de lemn pe care a pronunțat-o corect și fără să se încurce prea mult. Iar după el a vorbit distinsul oaspete chinez. Din păcate, traducerea în limba română a fost destul de greoaie, cu destule secvențe împiedicate. La un moment dat, Premierul chinez s-a oprit din discurs și a început să aplaude de unul singur. La început asistența nu a prea înțeles despre ce este vorba. Nici nu avea cum: pe vremea lui Ceaușescu, dar și pe a lui Iliescu, cel care dădea tonul aplauzelor, nu era vorbitorul însuși ci „șefuții“ de pe margini, cei care începeau „ropotele de aplauze“. Dar până la urmă, s-au prins și ai noștri despre ce este vorba, iar din acel moment, oaspetele nu a mai fost nevoit să se aplaude de unul singur. Chiar și așa, tradus mediocru, discursul Premierului chinez a fost totuși interesant, și probabil plin de miez. Dar și de promisiuni economice care ne-ar putea mobiliza în viitorul apropiat. Dar, oricât de generoși s-ar dovedi partenerii orientali, ai noștri trebuie să nu uite un lucru: în raport cu chinezii trebuie să fii extrem de corect, exact așa cum sunt și ei înșiși. Altfel, dacă te pune dracu să le tragi tradiționala „țeapă“ românească, s-ar putea să ai mari șanse să înveți cum se navighează pe apele cine știe cărui lac, ambarcat într-o valiză de piele. Pe la noi, și prin restul lumii s-au mai văzut dintr-astea.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013112893959/Actualitate/Ajutat-de-tovarasii-din-PSD-Ponta-a-organizat-o-Cantare-a-Chinei-ca-la-carte.html
PITIC_GHEBOS_din_GRADINA
PITIC_GHEBOS_din_GRADINA

Mesaje : 162
Data de inscriere : 03/08/2011

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum