POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

România se transformă în țara lui Gabor-Vodă

In jos

România se transformă în țara lui Gabor-Vodă Empty România se transformă în țara lui Gabor-Vodă

Mesaj Scris de FUCK YOU Dum Aug 11, 2013 5:38 pm

România se transformă în țara lui Gabor-Vodă 06-atacLiderii maghiari nu mai au de mult timp măsura discursului folosit în România, stat care devine din punct de vedere politic un fel „țara lui Papură Vodă“. Tot mai mulți lideri de la Budapesta regăsesc în România poligonul politic perfect pentru a-și exersa politica populistă de „lărgire a națiunii maghiare“, chiar și cu riscul de a deteriora relațiile sale cu vecinii săi. În schimb, politicienii români își fac tot mai mult timp pentru vacanțe la Neptun sau Miami iar diplomația acționează cu avântul anemiei de primăvară într-o zi toridă de vară. Cam acesta ar fi fundalul în care tot mai mulți lideri de la guvernare din Ungaria vin în România și afirmă că susțin orice tip de autonomie bazată pe criterii etnice în teritoriul unei altfel țări. Mesajul nu este de azi de ieri, dar lipsa de reacție fermă a României pe aceste coordonate nu a făcut altceva decât să încurajeze asemenea comportamente deviante politico-diplomatice.
Politicienii români s-au „bruxelles-izat“ prea tare și au „devenit mai catolici decât papa“ în fața unui stat tot mai acuzat de extremism și naționalism excesiv ce contravine spiritului european de sub cupola UE. Chiar și pe acest fond al slăbirii imaginii Ungariei în fața majorității statelor dezvoltate din UE, România insistă să devină platforma ideilor naționalisto-revanșarde promovate de cuplul de la guvernarea Ungariei, mai precis Fidesz și Jobbik – două partide ca activează mai mult sau mai puțin în zona extremismului de dreapta.

Extremism „reparatoriu“

Din această zonă provine și liderul partidului Jobbik, Vona Gabor, care a declarat deschis că nu Ungariei nu îi este teamă de un conflict cu România pentru a apăra interesele cetățenilor săi din țara noastră. El a mai menționat că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania. „Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie“, a declarat Vona Gabor. Mai mult, el a cerut expres presei de limbă română prezentă la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, să scrie despre faptul că despre faptul că pentru Jobbik „problema minorităţilor“ este similară cu „problema Trianonului“. Cu alte cuvinte, autonomia cerută de partidele maghiare din România, dar și de Budapesta, este una ce ține de tragedia Tratatul de la Trianon, document semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria prin care această țară a cedat României regiunea Transilvania și partea de est a Banatului. Mai mult, Vona Gabor a oferit României, într-un exces de amabilitate, șansa de a face front comun împotriva exploatării burghezo-moșierește a Europei Centrale de către Europa Occidentală. Liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, a adăugat că, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are susţinători în rândul populaţiei de sub 35 de ani şi a explicat „că fenomenul care este numit de presă extremism nu este altceva decât vocea nouă care va conduce Ungaria viitorului“.

Deranjul Budapestei și neputința diplomației române

Cu precădere, presiunile Ungariei s-au întețit în zona Transilvaniei pe fundalul discutării regionalizării admi­nistrative a României. Partidele maghiare, precum și cele de la Budapesta, insistă ca această regionalizare să se facă pe baza criteriilor etnice, în paralel cu autonomizarea zonei centrale a țării, acolo unde este concentrată minoritatea maghiară din România. Astfel, întreaga vară a devenit o perpetuă „școală de vară“ a unor oficiali care au fluturat într-o forma mai mult sau mai puțin agresivă idei revanșarde. De la guralivul europarlamentar cu evidente probleme psihice, Laszlo Tokes, care a cerut protectorat din partea Ungariei pentru Transilvania, la declarațiile continue ale secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, cum că România nu ar fi un stat democratic pentru că nu acordă autonomie și steag secuiesc distinct și acum posibilitatea de intrare în conflict a celor două țări promovată de Vona Gabor, toți au promovat asemenea idei în mijlocul României fără ca politicienii români să reacționeze. Singura instituție trimisă să dea o replică a fost cea a diplomației care s-a arătat, ca de obicei, neputincioasă în a răspunde ferm unor astfel de declarațiile inacceptabile privind România. În schimb, MAE s-a mulțumit să dea voce unor tânguiri timide și ironii școlărești. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a fost citat recent într-un comunicat al MAE, cum că a observat că „Școala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei“ și a ținut să atragă atenția că aceste declarații depășesc cadrul politico-juridic. Evident, fără a anunța nicio măsură de răspuns în privința escaladării tensiunilor prin astfel de reacții și fără a proceda gradual, conform uzanțelor diplomatice. La scurt timp, mai precis în acest week-end, situația s-a repetat și probabil va continua și în viitor, poate chiar de 20 august pe Ziua Sfântului Ștefan, devenită din 1950 și Ziua Națională a Ungariei.

Exemplul slovac

România este incapabilă să ia atitudine, așa cum s-a întâmplat în aceleași luni toride de vară ale lui 2009, când președintelui de atunci la Ungariei, Laszlo Solyom, nu i s-a permis intrarea în această țară. Specialiști în ațâțarea revizionismului maghiari de prin vecini, liderii de la Budapesta au dorit să participe la dezvelirea unei statui a Sfântului Ştefan, primul rege al Ungariei şi ocrotitorul acestei ţări, zi care coincidea cu împlinirii a 41 de ani de la momentul invadării Cehoslovaciei de tancurile rusești şi ale statelor semnatare ale pactului de la Varşovia printre care și cele ungurești („Primăvara de la Praga – 1968, n.red.), un moment tragic în istorie pentru Slovacia de astăzi. O evidentă provocare într-o țară cu aproape 10% populație maghiară în care revendicările sunt similare. După câțiva ani de zile în care Ungaria a protestat sub diverse forme, inclusiv cu jalba la UE, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a decis în octombrie 2012 că Slovacia nu a încălcat dreptul Uniunii atunci când i-a refuzat intrarea preşedintelui Ungariei, László Sólyom, pe teritoriul său, în 21 august 2009, zi cu semnificaţii istorice. Și atunci înainte de declanșarea crizei, cele două diplomații purtaseră o serie de convorbiri de convorbiri în care partea slovacă își avertizaseră omologii maghiari să nu forțeze nota. Evident, Ungariei nu i-a păsat iar liderul ei a fost ținut la graniță.

Politicienii români se fac de râs

Dar liderii de la București nu pot da un răspuns pe măsura revizionismului maghiar promovat chiar în unele colegii unde au fost aleși. Mai mult, liderii politici de la București sunt mai degragă caraghioși. Unii cu declarații desprinse parcă din Caragiale, așa cum este cazul ministrului Apărării, Mircea Dușa, un român din Harghita cu puternice legături cu oamenii de afaceri unguri din zonă. „Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene şi sunt lipsite de orice relevanţă în Europa secolului XXI. Astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“, a declarat Dușa care nu se hotărăște dacă afirmațiile lui Vona Gabor trebuie respinse sau neluate în seamă. De dată asta, ceva mai rău, este și deputatul PSD (ex-PC), Bogdan Diaconu, cel care în ultima vreme îi calcă apăsat pe urme lui Vadim printr-un discurs naționalisto-comunistoid. Mai mult, el este și un habarnist fără pereche, îi ciuda poziției sale în care nu se permite astfel de inepții. Diaconu a solicitat MAE declararea liderului Jobbik Vona Gabor persona non-grata. Numai că extremistul Jobbik-ului nu este diplomat iar regula se aplică numai diplomaților. În cazul nefericitului Diaconu care nu a învățat nimic de pe vreme când lucra la „Felix“ Voiculescu, un specialist al „externelor“, MAE a reacționat prompt, nu la o zi-două așa cum procedează cu revizionismul maghiar. „Ministerul Afacerilor Externe precizează că declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor având statut diplomatic“, răspunde MAE lui Bogdan Diaconu, un penibil parlamentar de stânga cu porniri de extremă dreapta, după un trecut centrist.
FUCK YOU
FUCK YOU

Mesaje : 407
Data de inscriere : 03/10/2012

Sus In jos

România se transformă în țara lui Gabor-Vodă Empty Re: România se transformă în țara lui Gabor-Vodă

Mesaj Scris de FUCK YOU Dum Aug 11, 2013 5:39 pm

FUCK YOU
FUCK YOU

Mesaje : 407
Data de inscriere : 03/10/2012

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum