POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2

In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2

Mesaj Scris de ion pribeagu Vin Ian 03, 2014 8:54 pm

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1


“Mai uşor cu pianul pe scări” d-le Pavelescu ! Dl. advocat Aurelian Pavelescu, actualul preşedinte al PNŢCD, a devenit o prezenţă aproape cotidiană pe “sticlă”. Invitat la diverse emisiuni, advocatul nostru abordează subiectele politice dintr-un punct de vedere doctrinar absolut străin de istoricul PNŢ. Când, în istoria lui, PNŢ-ul a fost un partid de dreapta ? Marea “revelaţie” a avut loc după ’90, când fruntaşii septuagenari ai partidului s-au trezit fără doctrină. Stânga era ocupată brutal de roşul FSN-ist, în frunte cu rahatul cripto-bolşevic Iliescu, iar la dreapta renăscuse PNL-ul. Sub umbrela numelui Coposu, împănat cu securişti, fostul partid de “masse” cu ideologie şi doctrină economică stângistă (vezi lucrările lui V. Madgearu), s-a văzut fără “obiectul muncii”.

Aici intervin anii petrecuţi de Corneliu Coposu lângă Iuliu Maniu, în funcţia de secretar personal. La fel ca mentorul său, printr-o scurtă mişcare de condei dl. Coposu mai adaugă Creștin Democrat la titulatură, înscrie partidul în Internaționala Creștin Democrată şi peste noapte PNŢ-ul de stânga, al lui Maniu şi Mihalache, devine PNŢCD-ul de centru-dreapta, al lui Coposu, Diaconescu, etc. Frumoasă mişcare mon cher, n-am ce zice ! Ne revendicăm istoria şi tradiţia partidului de stânga, dar noi suntem de dreapta… Curat murdar, coane Fănică ! Să fi fost doar o aliniere la realităţile anului 1990 sau şi frica de a lupta cu FSN-ul pentru acelaşi electorat ? Cunoscând acum adevărata faţă a lui Iuliu Maniu şi modul său de a face politică mai mult ca sigur a fost o combinaţie între cele două. Dar miroase a laşitate, nu d-le Pavelescu ?

Trecând peste cele 3 guvenări în care a fost implicat PNŢ(CD)-ul, 1928 – 1931 (când au fost inaugurate “curbele de sacrificiu”), 1932 – 1933 şi 1996 – 2000, seria aceasta de articole îşi propune să dezvăluie fapte şi evenimente mai puţin cunoscute din istoria incomodă a PNŢ. Eliberaţi din istoria strâmbă comunistă, accesul la documentele arhivate şi memorii ne va dezvălui cu totul alte potrete ale personalităţilor din PNŢ (urmează şi PNL-ul, staţi liniştiţi Smile). Pentru ca tabloul să fie complet nu trebuie să lipsească nici o tuşă, nici o linie, nici o umbră. La sfârşitul acestui serial veţi constata că arhicunoscutele şabloane au fost deformate cu bună ştiinţă, pentru a induce o imagine idilică despre unii lideri care au dominat viaţa politică interbelică.

Iată, pentru început, conţinutul unei telegrame trimisă în 1930 de ambasadorul Franţei la Bucureşti (Gabriel Puaux) către P. Berthelot, secretar în Ministerul de Externe francez : “…România, aflată acum la strâmtoare, nu va refuza nici o garanţie cerută de noi pentru acordarea împrumutului. Vom putea deci controla finanţele ţării, …, iar PNŢ, încasând un comision substanţial, uşor de acoperit prin cursul scăzut al titlurile de emisiune, va rămâne obligatul nostru.”(1)   În urma acestei operaţiuni financiare, PNŢ-ul a primit un comision de 5% din cele 2 miliarde de franci împrumutate de România ! Transferul s-a efectuat prin banca “De Paris et des Pays Bas”.(2) Vă asigur că 100 de milioane de franci era o sumă fabuloasă în acele vremuri.

Dar, de dragul d-lui advocat Pavelescu, să presupunem că de această “mică” şpagă nu aveau ştiinţă nici Maniu şi nici Mihalache, iar banii au fost împărţiţi, de către activiştii ţărănişti, familiilor nevoiaşe din satele ţării. Conform doctrinei de dreapta, nu ? Smile

va urma(1) – R. Lecca – Eu i-am salvat pe evreii din România, Roza Vânturilor, 1994. (2) – A. M. Stoenescu – Cele trei dictaturi, vol. 3, RAO, 2010.

http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/03/pnt-ul-partidul-cameleon-1/

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1

Au şi apărut comentariile patetice la primul articol din această serie. Acuzatoare sau jignitoare ele nu arată decât mentalitatea veche mioritică : sunt personaje sau evenimente din istoria noastră despre care nu ai voie să vorbeşti + scrii decât pozitiv + la superlativ. Numai că tuturor celor care sunt ghidaţi în viaţă de această mentalitate, istoria le dă peste nas ori le întoarce şi celălalt obraz. Nu am absolut nimic împotriva PNŢCD-ului, este un partid care a plătit cu sânge şi martiri trecerea sa prin istoria României, dar acestea nu înseamnă că trebuie ascunse sub preş umbrele din trecutul său. Chiar dacă incomodă pentru unii, prezentarea acestora ne ajută să înţelegem mai bine trecutul, să evadăm din şabloane, să deschidem ochii, să învăţăm din greşeli.

În această parte vă prezint un document care vă va lăsa un gust amar. Pentru început trebuie precizat că în timpul dictaturii Mareşalului Antonescu apariţia ziarelor partidelor fusese întreruptă. În data de 27.08.1944, oficiosul PNŢ-ului, Dreptatea reintră pe piaţa presei. Nu vreau să comentez rândurile care urmează, sincer mi-e greaţă, aşa că vă las pe voi să le judecaţi apreciind contextul dar şi demnitatea care “supurează” din ele. La data de 29.09.1944, în urma loviturii de stat din 23 august, Armata Roşie intră în Bucureşti. Este întâmpinată cu entuziasm de rege, regina mamă şi liderii partidelor (fotografiile sunt mărturii). Numărul din acea zi al ziarului Dreptatea publica următorul editorial :

“Armata Roşie, garanţie de ordine şi securitate în sud-estul european, nu face decît să continue misiunea ei seculară de sprijin şi de ridicare a popoarelor mici. Istoria ne învaţă, pe aceia care ştim s-o citim, că statele din acest colţ de Europă au ajuns la autonomie şi apoi la independenţă şi libertate numai datorită sacrificiului neprecupeţit al Sfintei Rusii. Victorioşi, soldaţii mareşalului Stalin au găsit repede drum spre inimile noastre (…). Întreaga opinie publică românească salută sosirea armatelor dezrobitoare (…). Trăiască Armata Roşie ! Trăiască Armata Română ! Trăiască România Mare !” (1)

Probabil că nici Maniu şi nici Mihalache nu au cunoscut acest editorial Smile. Cel mai mult doare ultima urare, o batjocură adusă ţării în condiţiile de atunci : “Trăiască România Mare !” ocupată de bolşevici…

va urma(1)- Ana Selejan – Trădarea intelectualilor – Cartea Românească, 2005.http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/05/pnt-ul-partidul-cameleon-2/
ion pribeagu
ion pribeagu

Mesaje : 392
Data de inscriere : 27/06/2010

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 3

Mesaj Scris de EMIR AMIR Mar Ian 07, 2014 9:40 pm

“Congresul Partidului Naţional, desfăşurat la 10.10 1926 în sala Transilvania din Bucureşti a aprobat cu aclamaţii fuziunea, principiile generale, programul şi statutul PNŢ.” (1) Noul partid se va situa pe latura stânga a eşicherului politic şi se va evidenţia prin programul economic agrar elaborat de V. Madgearu şi, mai ales, prin personalitatea marcantă a lui Iuliu Maniu. Doctrinar însă, PNŢ-ul se zbătea, mai degrabă, în mediocritate. În martie 1928 ţărăniştii ajung la disperare în lupta pentru guvernare şi încep să îndemne populaţia la nesupunere civică ! Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu plătească impozitele iar tinerii să refuze încorporările în armata română !

În 18.03.1928 PNŢ organizează o manifestaţie în capitală. Adună peste 40 000 de persoane printre care : Ghe. M. Vasilescu, N. Popescu-Dorneanu, David Avramescu, Imre Aladar, toţi militanţi de prim plan ai PCR, agentura sovietică interzisă prin lege la acea dată. Ce căutau liderii comunişti la un miting PNŢ ? Păi, era rezultatul încheierii unui pact secret între PNŢ şi PCR-ul antinaţional ! Mai mult, la respectivul miting a luat cuvântul şi Ghe. Cristescu-Plăpumaru întâiul prim-secretar din istoria PCR-ului ! Mişto alianţă, nu-i aşa tovarăşi ? Smile

Guvernul din acele vremuri îi atenţionează pe ţărănişti că depăşesc flagrant limitele democraţiei, folosind presiunea străzii pentru a forţa intrarea la guvernare. Drept răspuns PNŢ-ul îşi retrage toţi reprezentanţii din parlament şi instituie propriul for politic, un fel de parlament ţărănist numit “Adunarea Naţională” (sună a MAN Smile). Deasemenea Maniu anunţă un congres extraordinar al PNŢ pentru 06.05.1928 la Alba Iulia, urmat de un “marş asupra Bucureştiului” ! Ca din întâmplare, la 28.04.1928 Carol II ajunge în Anglia şi lansează o Proclamaţie pentru Ţară tipărită în Ungaria, sub formă de manifeste, în peste 20 000 de exemplare. Prin ea Carol II îşi exprima dorinţa de a reveni pe tron. Ce coincidenţă întâmplătoare, nu ?

Dar coincidenţă să fie şi descoperirea unui avion pe aeroportul Corydon de lângă Londra, pregătit pentru un zbor al lui Carol II spre Alba Iulia în acele zile în care PNŢ-ul dezorganizase viaţa politică şi socială din ţară ? Vom mai vedea… Important este că la presiunile guvernului român Marea Britanie îi dă un şut în cur lui Carol II pe motiv că prezenţa lui devenise indezirabilă pentru statul britanic. Dar istoria ne arată că a fost doar un pas înainte, o amânare a întoarcerii lui în ţară. PNŢ-ul nu renunţa aşa uşor ! Urma “marşul asupra Bucureştiului” ! Sună bine, a dracului de bine.

va urma(1)- Ioan Scurtu – Din viaţa politică a României (1926-1947), Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1983
http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/07/pnt-ul-partidul-cameleon-3/
EMIR AMIR
EMIR AMIR

Mesaje : 296
Data de inscriere : 20/10/2012

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 4

Mesaj Scris de crescatorul de girafe Lun Ian 13, 2014 2:48 pm

crescatorul de girafe
crescatorul de girafe

Mesaje : 328
Data de inscriere : 15/08/2010

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 5

Mesaj Scris de fabio Joi Ian 16, 2014 3:56 pm

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Pnt
Materialul clientului” reprezintă cea mai comodă şi inatacabilă sursă când vrei să prezinţi detalii incomode ale activităţii unor persoane sau organizaţii. Din acest motiv, vom apela la site-ul “corneliu-coposu.ro”, o pagină web dedicată activităţii fostului mare om politic şi renumita “ro.wikipedia.org”. La 10.11.1928 Iuliu Maniu, preşedinte al Consiliului de Miniştri desemnat (fără prealabile alegeri !) de Regenţă, a prezentat lista guvernului PNŢ. Deasemenea a dizolvat Parlamentul şi a fixat data alegerilor pe 12 decembrie la Cameră, respectiv 15-19 decembrie 1928 la Senat.

Principiul : “cine guvernează, câştigă alegerile” (oare de ce şi cum ?) s-a respectat şi în cazul “democraticelor” alegeri organizate de PNŢ Smile : 77,76% şi 348 de mandate pentru Cameră pentru ţărănişti ! Nu vreau să intru în detaliile organizării şi desfăşurării alegerilor dar, în afară de cele din 1937, toate au respectat acel principiu, transformat în tradiţie. Dacă până atunci, guvernele liberale promovaseră politica economică “prin noi înşine”, încurajând dezvoltarea capitalului şi afacerilor autohtone, guvernul ţărănist trece la politica “porţilor deschise” capitalului strain. Cum s-a materializat aceasta şi cât de benefică a fost pentru ţară, judecaţi voi.

Guvernul PNȚ a contractat o serie de împrumuturi externe, pe baza cărora s-a trecut la stabilizarea monetară a leului, a cărui greutate în aur a fost scăzută de circa 32 de ori față de anul 1892, precum și la convertibilitatea deplină a monedei naționale (buuuun, dar…). În acest context, s-au acordat o serie de monopoluri pe termen lung unor firme străine – monopolul chibriturilor a fost încredințat firmei suedeze Svenska Tändsticks Aktiebolaget, telefoanele au fost concesionate către International Telephone and Telegraph Corporation (S.U.A.) etc.

Alte măsuri legislative importante au privit cooperația, vânzarea pe credit a mașinilor industriale, organizarea Creditului Funciar Rural și a Creditului Agricol, ameliorarea terenurilor degradate, adoptarea unui nou tarif vamal, inițierea unui vast program de modernizare a drumurilor, reglementarea circulației pământurilor cultivabile (prin care se stabilea o limită de 25 ha de familie pentru dobânditorii de teren cultivabil, care nu puteau fi decât cetățeni români, care să fie agricultori), reprimarea cametei, introducerea contractului colectiv de muncă (lege prin care se introducea, pentru prima dată, concediul de odihnă plătit de 7-30 de zile pe an), reorganizarea administrativă a țării etc. (buuuun, dar…).

La 01.01.1931 guvernul PNŢ introduce “curbele de sacrificiu” care au constat în scăderea salariilor tuturor funcționarilor publici cu circa 10-25% (vă sună cumva familiar ?). Tot în perioada acestei guvernări ţărăniste se desfăşoară celebra “afacere Skoda”, altă bubă urât mirositoare din istoria PNŢ-ului. Despre această afacere de corupţie la nivel înalt, ce a lăsat răni adânci în prestigiul şi credibilitatea PNŢ-ului, vom discuta în următorul articol.

http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/16/pnt-ul-partidul-cameleon-5/
fabio
fabio

Mesaje : 798
Data de inscriere : 12/12/2010

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 6

Mesaj Scris de SILVANA din Silvania Vin Ian 24, 2014 12:10 pm

Afacerii Skoda i s-a mai spus şi “Tunul cu tunuri”. Urâtă asociere între PNŢ şi comisioanele fabuloase care au supurat din acest aranjament. Un exemplu de corupţie devenit clasic şi ţinut în şpagat de cele 2 guverne ţărăniste, Maniu şi Vaida-Voevod. Totul a pornit în noiembrie 1928, când conducerea Ministerului Apărării Naţionale l-a invitat pe directorul reprezentanţei Uzinelor Skoda la Bucureşti, polonezul Bruno Seletzki, să realizeze un studiu cu privire la modernizarea armamentului românesc. Raportul, realizat într-un timp foarte scurt, a fost însoţit de o ofertă din partea uzinelor cehoslovace, în mai 1929, pentru livrarea de armament.

Urmare a şedinţei autorităţilor române, s-a decis, în primă instanţă, ca doar o parte din armament să provină de la Skoda, artileria grea urmând să fie livrată de uzinele Schneider din Franţa. Seletzki, fost ofiţer în armata austro-ungară, s-a folosit de mai mulţi cunoscuţi din acea perioadă pentru a oferi „atenţii” consistente mai multor reprezentanţi din Ministerul Apărării Naţionale în vederea favorizării uzinelor Skoda în faţa producătorului francez. Astfel, la 17 martie 1930, statul român parafează un contract cu uzinele Skoda prin care se achiţionează întreg echipamentul necesar armatei române la un preţ de peste 5 miliarde de lei, sub falsul pretext al unei economii de 60.000 de dolari faţă de oferta celor de la Schneider. În realitate, statul era prejudiciat cu peste 900 de milioane de lei, iar mita şi comisioanele acordate pentru facilitarea contractului însumau 19 milioane de lei.

Scandalul a izbucnit în 10 martie 1933, la 3 ani de la începerea contractului, când inspectorii financiari au descins la sediul Skoda din Str. Batiştei nr.6 , deoarece deţineau aveau informaţii cum că reprezentanţa Skoda ar fi datorat statului impozite în valoare de 25 milioane lei. În timpul percheziţiei, inspectorii fiscali au fost surprinşi să găsească în birourile Skoda numeroase documente militare secrete ce cuprindeau informaţii cu privire la: dotarea militară a României, tabela cu calibrul tuturor gurilor de foc ale armatei române, copii după majoritatea contractelor semnate de România cu alţi producători de armament, date cu privire la structura şi producţia uzinelor de armament româneşti Copşa-Cugir, precum şi alte date cu privire la siguranţa graniţelor ţării.

Era evident că reprezentantul Skoda nu făcea doar afaceri în ţară, ci era implicat în spionaj militar şi economic împotriva statului român şi urmărea realizarea unui monopol al livrării de armament, motive pentru care inspectorii fiscali au anunţat Parchetul Militar, Siguranţa Naţională şi Prefectura Poliţiei. Pe lângă documentele militare, inspectorii au mai găsit chitanţe şi corespondenţă din care reieşea caracterul dubios al contractelor companiei, precum şi plata unor comisoane mari către persoane importante din aparatul birocratic al căror nume a fost codat. De altfel descifrarea numelor ascunse în spatele unor denumiri precum Protar, Fybem sau Gopoz a făcut vâlvă în ziarele vremii. Ancheta desfăşurată pe parcursul zilei de 10 martie a fost oprită brusc, la ora 22.00, de intervenţia ministrului Justiţei, Mihai Popovici, care, alertat de Bruno Seletzki a dispus încetarea percheziţiei, i-a alungat pe anchetatori şi a încercat muşamalizarea incidentului.

Popovici avea o dublă motivaţie pentru decide acest lucru – pe de o parte era implicat la rândul său în afaceri cu Seletzki, iar, pe de altă parte, chiar fiul primului ministru, Vaida-Voevod, era angajat al reprezentanţei Skoda,având un salariu uriaş pentru acele vremuri de 30.000 de lei pe luna. Şi nepotul lui Maniu, Romulus Boilă, figura pe ştatele de plata ale lui Bruno Seletzki. Chiar dacă până la data de 12 martie, când ancheta a fost redeschisă, o mare parte din dovezi au fost distruse, încercarea de a ascunde opiniei publice acest caz a eşuat deoarece, de teama unor repercursiuni din partea ministrului, anchetatorii au făcut publice datele pe care le aveau prin intermediul ziarului Universul.

Astfel, s-a descoperit că statul român plătise cu 25% mai mult decât Iugoslavia pe acelaşi tip de tunuri, iar o comisie de experţi militari demonstrase în cadrul testelor de tragere că unele dintre obuziere nu îndeplineau normele cerute. Consecinţele „Afacerii Skoda” au fost arestarea şi condamnarea la cinci ani de închisoare a lui Bruno Seletzki, căderea guvernului ţărănist Vaida-Voevod, demiterea mai multor reprezentanţi ai statului, dar şi creşterea în importanţă, pe piaţa militară internă, a celor mai importanţi industriaşi autohtoni, Malaxa şi Auschnitt.

va urma
http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/20/pnt-ul-partidul-cameleon-6/
SILVANA din Silvania
SILVANA din Silvania

Mesaje : 300
Data de inscriere : 16/01/2010
Varsta : 32
Localizare : Brasov & Gratz

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty PNŢ-ul, partidul cameleon – 7

Mesaj Scris de SILVANA din Silvania Vin Ian 24, 2014 12:12 pm

PNŢ-ul s-a aliat cu toate formaţiunile politice interbelice, de la PCR la Garda de Fier, hrănindu-se cu iluzia puterii. A contribuit, prin manevrele lui Maniu, la aducerea lui Carol II pe tron doar pentru a accede la guvernare. Odată cu instalarea prea-curvarului rege, ţara a devenit o biată vacă de muls la ale cărei ugere aveau acces numai Camarila în frunte cu sinistra jidaucă Elena “Duduia” Lupescu (Grünberg). Toate tragediile petrecute în regimul carlist, între 1930 şi 1940 îşi au rădăcinile în acţiunile iresponsabile ale lui Iuliu Maniu şi PNŢ-ului din ’29 – ’30. Este un fapt de netăgăduit, recunoscut de toţi marii istorici !

Şi pentru ce s-au luptat vajnicii ţărănişti ? Păi, pentru accesul la putere şi resurse, indiferent de consecinţe ! Spun asta pentru că cele 2 guvernări ţărăniste au fost marcate de măsuri catastrofale şi scandaluri de corupţie majore. Au votat şi pus în aplicare o nouă lege administraivă ca tendinţe regionaliste, care să ducă la destramarea unităţii statale, cheltuind în acest scop 2,5 miliarde lei anual din buget.

Au împuşcat în mod stupid şi criminal, la Lupeni, 30 de muncitori, spre marea saţisfactie a comuniştilor, aliaţii guvernului Maniu. Au dat pe coloniştii aromâni din Cadrilater pe mâna Bulgarilor, spre a-i schingiui şi a le lua pământurile date în stăpânirea lor de guvernele trecute. Au lasat elementul românesc din Bucovina pradă uneltirilor agitatorulai ucrainean Krakalia. Au aprobat gestul ticălos al primäriei oraşului Haţeg de a schimba denumirea străzii Ion I. C. Brătianu în aceea a fostului primar maghiar Musvángi, care, neputând suferi tovărăşia “porcilor de valahi”, se mutase în Budapesta.

Şi-au permis să persecute pe funcţionarii “regăţeni” şi să-i maltrateze, din ordinul ministrului de interne Vaida Voevod, până şi pe invalizii de război, cară îşi cereau drepturile, călcate în picioare de guvern, care in acelaşi timp îmbuiba, graţie concursului interesat al lui Romulus Boilă, nepotul d-lui Maniu, cu pensii de sute de milioane anual pe funcţionarii unguri, care refuzaseră în repetate rânduri sa depună jurământul de credinţă statului român. Au facilitat comisioane de zeci şi sute de milioane, încasate de diferiţi favoriţi ai guvernului cu prilejul înstrăinării regiilor statului (chibrite, telefoane, etc.).

La începutul guvernărilor PNŢ, România avea un buget de peste 50 de miliarde de lei ! Mare parte din el a intrat în buzunarele prietenilor, apropiaţilor şi rudelor “stângiştilor” ţărănişti. Până la urmă, acesta a fost şi scopul zbaterilor PNŢ-iste, umplerea buzunarelor ! Au intrat săraci lipiţi şi cu datorii imense la guvernare şi au ieşit, după 5 ani putrezi de bogaţi. Cât despre contribuţia Partidului Naţional din Transilvania la Marea Unire din 1918, urmează să vă prezentăm câteva documente şi “întâmplări” foarte incomode. Dar toate acestea în alte articole.

Până atunci repet: “Mai uşor cu pianul pe scări” d-le Pavelescu !
http://istoriaincomoda.wordpress.com/2014/01/24/pnt-ul-partidul-cameleon-7/
SILVANA din Silvania
SILVANA din Silvania

Mesaje : 300
Data de inscriere : 16/01/2010
Varsta : 32
Localizare : Brasov & Gratz

Sus In jos

PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2 Empty Re: PNŢ-ul, partidul cameleon – 1, 2

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum