POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Victor Ponta şi mirajul gazelor de şist (I) -( II )

In jos

Victor Ponta şi mirajul gazelor de şist (I) -( II ) Empty Victor Ponta şi mirajul gazelor de şist (I) -( II )

Mesaj Scris de Admin Mar Mai 28, 2013 8:20 am

Victor Ponta a demonstrat că poate învăţa repede. Un prim exemplu al capacităţii de învăţare este viteza cu care premierul USL a preluat de la mentorul politic Traian Băsescu arta „reevaluării”. După ce l-a reevaluat subtil pe preşedintele care l-a făcut „plagiator” şi „pisic”, premierul s-a apucat să reevalueze diverse promisiuni făcute în campania electorală.
Printre obiectele reevaluării se numără proiectul de la Roşia Montana şi exploatarea gazelor de şist.

Acest subiect este foarte sensibil şi în multe cazuri orice discuţie raţională pe acest subiect este imposibilă. Pentru cei orbiţi de mirajul „independenţei energetice” care ar merita sacrificii ecologice majore, orice argument va fi perceput ca o „propagandă în favoarea Gazprom”. Este clar că guvernul USL nu se va opri aici şi va merge până la capăt în privinţa exploatărilor gazelor de şist, indiferent de consecinţe. Scopul seriei de articole dedicate viitorului exploatării gazelor de şist în România şi Europa este crearea unui material de referinţă care va fi utilizat în bătăliile informaţionale ulterioare, ca exemplu al unei situaţii în care Rusia a încercat să prevină un dezastru, dar argumentele nu au fost acceptate din cauza lăcomiei şi primitivismului intelectual al unor lideri politici.

Pentru început, vom analiza succesele obţinute de companiile canadiene şi americane în Polonia, care este prezentată în România ca un exemplu de succes în domeniul gazelor de şist şi a luptei pentru independenţa energetică faţă de Rusia. În media occidentală, Polonia a fost considerată un fel de Eldorado al gazelor de şist din Europa şi o zonă cu un uriaş potenţial de producţie. În 2011, un raport al guvernului american (US Energy Information Administration) a estimat că Polonia deţine rezerve de gaze de şist echivalent cu 300 de ani de consum intern. Au fost acordate sute de licenţe de exploatare în regim preferenţial, iar politicienii polonezi au fost curtaţi de companii precum Chevron, Exxon şi ENI în vederea obţinerii unui „tratament special”. Sună cunoscut, nu-i aşa? Un an mai târziu, s-a descoperit că o estimare mai realistă a resurselor de gaze de şist ar fi de 10 ori mai mică decât cea iniţială. Această descoperire nu a temperat frenezia din media şi clasa politică din Polonia care sperau să obţină 30 de ani de independenţă energetică.

În a doua jumătate a anului trecut, din Polonia au plecat companiile-gigant. Chevron, Exxon şi ENI au renunţat la explorări în Polonia, deoarece nu au găsit zăcăminte viabile din punct de vedere comercial. Au renunţat şi o serie de companii mai mici. Până acum, ultimele speranţe ale rusofobilor polonezi, care nu doreau să recunoască realitatea, au fost legate de compania canadiană Talisman Energy şi compania americană Marathon care au perseverat, bazându-se pe tehnologii extractive de ultimă generaţie. Pe 8 mai 2013, ambele companii au declarat că renunţă la explorarea gazelor de şist din Polonia.

Reprezentantul Marathon a declarat pentru Reuters că decizia de sistare a explorării în Polonia se datorează „imposibilităţii de a găsi o cantitate de hidrocarburi, viabilă din punct de vedere comercial”. Dar cum rămâne cu optimismul investitorilor? Cum rămâne cu sutele de articole scrise în presa din Polonia despre viitorul strălucit al gazelor de şist? Cum rămâne cu acuzaţiile de filorusism şi insultele adresate de „experţii în energie” celor care au prezis această situaţie? „Gazele de şist din Polonia există numai în mass media, deoarece în realitate nu există nimic”, a explicat Grzegorz Pytel, analist economic în cadrul Institutului Sobieski din Varşovia.

România are toate şansele să repete experienţa nefastă a Poloniei. La fel, substanţe toxice vor ajunge în apele freatice, iar zone cândva curate vor fi transformate într-un peisaj selenar, asemănător cu un şvaiţer. Rezultatul economic va fi nul, iar companiile străine care îşi vor încerca norocul în ruleta gazelor de şist, nu vor plăti nimic pentru daunele cauzate în numele „independenţei energetice”.

http://romanian.ruvr.ru/2013_05_26/Victor-Ponta-Si-mirajul-gazelor-de-Sist-I/

În articolul precedent am demonstrat că „revoluţia gazelor de şist” din Polonia s-a autoanulat din cauza imposibilităţii de a identifica resurse de hidrocarburi viabile din punct de vedere comercial. Printre companiile care au încercat şi au renunţat la exploatarea gazelor de şist în Polonia se numără Chevron, Exxon, Marathon, Talisman Energy etc.
Evident, acest exemplu de insucces nu va impresiona pe cei care şi-au luat tainul de la companiile energetice dispuse să joace „ruleta gazelor de şist” pe câmpia Bârladului. Unul dintre argumentele utilizate la nesfârşit de susţinătorii exploatării gazelor de şist este „revoluţia gazelor de şist” din SUA care a rezultat într-o reducere dramatică a preţului la gaz pentru economia americană.

Experţii americani de la Energy Information Agency susţin că SUA are la dispoziţie rezerve de gaze de şist echivalente cu 100 de ani de consum naţional. Merită luat în calcul că aceiaşi experţi de la EIA susţineau că Polonia are rezerve suficiente pentru 300 de ani de consum, însă după 3 ani de explorări făcute de companii de top nu s-au găsit gaze nici măcar pentru a lansa o singură sondă viabilă din punct de vedere comercial.

Succesele efemere ale industriei gazelor de şist din SUA se datorează unei confluenţe de factori care nu pot fi şi nu vor fi reproduse în Uniunea Europeană. Densitatea redusă a populaţiei, reglementările ecologice inexistente şi accesul facil la infrastructura de transport a gazului natural sunt factori importanţi în această ecuaţie, dar factorii-cheie au fost specificul regimului juridic al perimetrelor de exploatare şi investitorii speculativi de pe Wall Street.

În cazul multor perimetre de exploatare, companiile care deţineau licenţele erau obligate prin contract să înceapă exploatarea în 3-5 ani, riscând în caz contrar să-şi piardă licenţa. În consecinţă, mii de sonde au fost „turate la maxim”, creându-se astfel un nivel exacerbat de supraproducţie care a generat iluzia unei „abundenţe” a gazelor naturale în SUA. Mai mult, doar pentru a ţine nivelul producţiei la nivelul actual, este nevoie de atingerea unui grad de înlocuire a rezervelor egal cu 30-50%. Expertul în problematica economiei gazelor naturale, F. William Engdahl arată că,în termeni financiari, companiile din domeniul gazelor de şist nu fac altceva decât să amăgească investitorii, iar cea mai mare companie din domeniu, Chesapeake Energy deja s-a descotorosit de toate investiţiile în domeniul gazelor de şist într-o încercare disperată de a evita falimentul. David Huges, expert al Canadian Potential Gas Committee estimează că în condiţiile actuale, „bula gazelor de şist” mai are de trăit 2-3 ani.

În cazul SUA, este evident că întreaga „revoluţie” energetică a fost orchestrată de administraţia Obama pentru a oferi economiei americane o scurtă perioadă în care preţurile la energie vor fi foarte reduse, sperând ca această situaţie va impulsiona o redresare economică. Această măsură extremă a necesitat sacrificii extreme în domeniul protecţiei mediului, dar se pare că nu a reuşit să producă o relansare a economiei americane. Reproducerea acestei măsuri stimulatoare în condiţiile europene este imposibilă, fapt explicat de analiştii de la Deutsche Bank şi Bloomberg în perioada 2011-2012, ceea ce nu va împiedica ţări precum Polonia şi România să meargă pe această cale. Rezultatul va fi nul şi este păcat de locuitorii zonelor afectate, însă ei se pot „consola” cu faptul că vor fi sacrificaţi în numele unui scop „nobil”: bunăstarea financiară a companiei Chevron şi ambiţiile politice a cuplului Băsescu & Ponta.
http://romanian.ruvr.ru/2013_05_27/Victor-Ponta-Si-mirajul-gazelor-de-Sist-II/

Admin
Admin

Mesaje : 9987
Data de inscriere : 20/12/2008

https://naspa.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum