POLITICA


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

POLITICA
POLITICA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Cine va câştiga alegerile prezidenţiale

3 participanți

In jos

Cine va câştiga alegerile prezidenţiale Empty Cine va câştiga alegerile prezidenţiale

Mesaj Scris de Admin Vin Oct 25, 2013 7:09 am

Ruperea USL fiind inevitabilă, singura necunoscută în acest moment este dacă Crin Antonescu sau altcineva va ajunge în turul al doilea al prezidenţialelor de anul viitor pentru a se confrunta cu candidatul PSD, cel mai probabil Victor Ponta. Ca să câştige, orice candidat va trebui să speculeze curentul populist şi iraţional care traversează România.

Scurgerea către presă a scenariului privind majorarea cotei unice cu şase procente, de la 16% la 22% nu are drept scop numai testarea, foarte comună de altfel, a reacţiei opiniei publice, ci şi de a semnala că ruptura USL este inevitabilă. Ideea majorării vine de la PSD, partid care nu este legat politic de cota unică decât prin protocolul USL. Nici Liviu Voinea – omul cu creşterile şi/sau inventarea de taxe şi impozite -, nici Ponta şi nici PSD nu mor de grija cotei unice, ba dimpotrivă, s-au pronunţat deja în favoarea impozitării progresive. Mai important, electoratul PSD este, cel mult, indiferent, dacă nu de-a dreptul ostil cotei unice, deci modificarea, dacă s-ar produce, nu ar afecta politic şi electoral PSD.

Cu totul altfel ar sta lucrurile la PNL, care a insistat că alianţa cu PSD nu are temeiuri ideologice, că aceasta nu a diluat cu nimic identitatea „liberală”, „de dreapta” a partidului şi că raţiunea constituirii USL era necesitatea de a „normaliza” cadrul politic, adică eliminarea din joc a lui Traian Băsescu. Dovada invocată era că PNL a convins PSD să menţină cota unică de 16% şi că aceasta nu e dovadă că PNL a devenit socialist prin USL, ci că PSD a devenit mai liberal aliindu-se cu PNL.

De aceea, cum Băsescu nu mai este o miză pe măsură ce se apropie prezidenţialele, dacă îi iei PNL cota unică îi iei şi justificarea morală –aproape singura - pentru a mai rămâne în USL. După campania de racolări de la PPDD, PSD are deja o majoritate în Parlament care îi permite să formeze guvernul, singur sau în coaliţie cu UDMR şi, în principiu, poate forţa o creştere de taxe şi impozite moderată înainte de adoptarea bugetului pe anul viitor. PNL n-are decât să accepte sau să plece din guvern. Cum PNL a repetat deja pe mai multe voci că se opune modificării cotei unice, rămâne ca decizia privind ruperea USL să o ia Ponta.

Întrebarea nu este deci, „dacă” ci ”când” iar răspunsul este „când îi va conveni mai bine PSD şi lui Ponta”. Politician versatil la limita stării lichide, Ponta nu va avea nici o problemă, atunci când îi va fi util, să întoarcă armele demagogiei sale fără limite către penelişti şi să-i acuze că iau pensiile de la gura bătrânilor ca să-şi satisfacă clientela de afacerişti sau de alte grozăvii de acest fel. O dată stăpân peste buget şi cu setea de bani şi de putere a baronilor satisfăcută prin „descentralizarea” lui Dragnea, Ponta va avea la dispoziţie mijloacele financiare şi logistice pentru a susţine o campanie prezidenţială de succes. PSD ar fi putut ceda preşedinţia lui Crin Antonescu dacă, prin modificarea Constituţiei, Preşedintele, ca instituţie, ar fi fost redus la un rol simbolic iar puterea reală ar fi fost concentrată în mâinile premierului. Dar Constituţia nu se va modifica în timp util iar în cei zece ani de mandat Traian Băsescu a demonstrat foarte clar ceea ce poate face, la adăpostul acestei Constituţii, un preşedinte care vrea să fie „jucător” pentru ca PSD să nu lase atâta putere în mâinile PNL în general şi ale lui Crin Antonescu în special. Deci PSD TREBUIE să aibă un candidat la preşedinţie iar USL TREBUIE să se rupă.

Că USL nu mai ţine mult şi că PSD va avea propriul candidat la preşedinţie înţelege foarte bine şi Crin Antonescu, care încearcă să se repoziţioneze drept candidat anti-sistem. De aici şi declaraţiile sale că nu vrea să fie un preşedinte al „maşinăriei”, al Sistemului, o promisiune goală dar necesară dacă vrea să aibă o şansă. Fără aparatul de partid al PSD, Antonescu nu poate conta pe mai mult de 20-25% din voturi, dacă îşi păstrează electoratul din 2009 – când a candidat tot pe o platformă anti-Sistem, drept alternativa reală la binomul Băsescu/Geoană, ceea ce s-a dovedit o minciună, dar o minciună extrem de utilă. Între timp însă, structura electoratului, mai nestatornic chiar şi decât Ponta, s-a modificat. În 2009, cea mai mare parte a electoratului lui Antonescu venea din zona urbană, educată, activă, tânără. În 2013-2014, această zonă s-a radicalizat şi s-a mutat spre stânga revoluţionară şi para-revoluţionară, hip, naţionalistă, progresistă şi anticapitalistă, care se manifestă zgomotos şi spectaculos săptămânal pe tema Roşia Montană sau a gazelor de şist, dar care nu are reprezentare politică. Acesta este un curent politic în ascensiune şi de seducerea acestui electorat va depinde în mare măsură deznodământul alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
2012 a fost anul populiştilor-ignoranţi, a fost anul PPDD, partid-SRL care s-a topit firesc în PSD şi al USL. 2014 va fi anul populiştilor de stânga, educaţi şi idealişti, anul „revoluţiei” iar candidatul care va reuşi să seducă acest electorat va avea şanse mari de câştig. Problema cu această stângă, ca să reluăm un citat din Ronald Reagan, nu este că e ignorantă, ci că ştie prea multe lucruri care nu sunt aşa. Această proastă aşezare intelectuală, precum şi un mesianism social iraţional (sau gândire magică) o aduce la intersecţia cu fenomene mult mai întunecate, care ţin de anumite forme de nationalism, rasism, xenofobie sau antisemitism care nu sunt străine de istoria noastră. Iar când stânga idealistă şi educată românească se întâlneşte cu străvechea înţelepciune ţărănească ortodoxă, ştim ce iese.

Americanii, care au senzori politici foarte fini, dar şi ceilalţi occidentali înţeleg foarte bine care sunt pericolele şi de aceea mizează pe o gloabă politică necredibilă ca Ponta, care să reprezinte sistemul democratic în cursa cu un eventual armăsar populist-naţionalist care poate duce România spre dezastru. Crin Antonescu nu este Vadim Tudor. Ultimul este un bufon jalnic, primul este un tip cinic, calculat şi bolnav de putere.

Dar nu este obligatoriu să alegem între un comunistoid corupt, plagiator şi moralmente falimentar şi un fascistoid isteric.

2014 nu va fi foarte diferit de anul 2000. În 2000, alegerea raţională, care ar fi maximizat şansele dezvoltării naţionale – Mugur Isărescu – a fost ignorată în beneficiul unor opţiuni iraţionale, una mai catastrofală ca alta - Ion Iliescu şi Vadim Tudor. În 2014, cei care vor miza pe o alegere raţională şi informată din partea electoratului vor pierde şi, de aceea, oricine va candida onest pe o platformă pro-europeană, pro-americană şi pro-business din partea dreptei liberale, oricum se va numi el – Boc, Ungureanu sau Predoiu - nu va avea nici o şansă. În 2000 însă, a existat un candidat – Traian Băsescu– care a câştigat împotriva curentului, la Bucureşti. În 2014 nu mai există un echivalent al lui Traian Băsescu, dar un candidat, altul decât Ponta sau Antonescu, care va dori să câştige şi să ferească ţara de o altă opţiune dezastruoasă, va trebui să înveţe să folosească în avantajul său acest nou curent populist care traversează România şi, mai important, va trebui să nu îşi piardă capul.
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cine-va-castiga-alegerile-prezidentiale-316089-pagina1.html#top_articol

Admin
Admin

Mesaje : 9961
Data de inscriere : 20/12/2008

https://naspa.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cine va câştiga alegerile prezidenţiale Empty Blaga o tine pe-a lui. Rezultatul? Votezi PDL, votezi USL. Ponta, presedinte!

Mesaj Scris de GIGI_BERBECOSU Dum Oct 27, 2013 7:32 am

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat azi, la Arad, ca discutiile despre unificarea Dreptei trebuie sa aiba loc dupa alegerile europarlamentare de anul viitor si doar in jurul PDL. Nimic nou. Blaga si-a mai expus aceasta filosofie recent, fara a explica foarte inteligibil scopul acestei incapatanari de partid.
Concluzia e clara: prin acest “proiect” politic de orgoliu, fara nicio miza serioasa, Blaga a decis sa puna cruce Dreptei romanesti facand indirect jocul USL. Marele castigator nu este nici Blaga insusi (indiferent ce scor va lua PDL la europarlamentare), nici un Catalin Predoiu scos din joben pentru a spala imaginea de partid al baronilor PDL, nici cei cativa viitori europarlamentari. Nu, marele castigator este Victor Ponta.
Vasile Blaga stie bine asta. Stie bine ca punand conditia “totul sau nimic” va iesi nimic pentru alternativa la USL. Si-atunci de ce tine mortis la orgoliul unificarii Dreptei “in jurul PDL”? Doar un interes direct poate explica aceasta aroganta. Stim ca numele lui Vasile Blaga a fost deseori pomenit in circumstante combinatorii, in afaceri cu ginerele personal sau in ipostaze de parinte al baronilor portocalii. De ce ne-ar mira ca toate aceste motive “pamantene” sa fie suficiente pentru ca echipa “Buldogului” sa-si umfle muschii de partid intru conservarea privilegiilor de casta? Nu trebuie sa ne surprinda. In fond, este reteta simplista a imbogatirii practicate de toate gruparile politice majore, de ce ar face PDL exceptie?
E foarte probabil ca, gratie acestei atitudini lipsite de flexibilitate, PDL-ul lui Blaga si Predoiu sa ajunga un fel de PNL de tipul “Dinu Patriciu”. Un partid care nu trebuie sa castige prea multe procente, nici prea putine, 10-15% e bine, suficient pentru orice combinatie politica menita sa serveasca aparatul de partid cu bani, functii si contracte indestulatoare.
Cu un astfel de scor, foarte plauzibil chiar si pe fondul dezastrului guvernarii USL, PDL-Blaga nu poate spera la nimic bun pentru o Romanie altfel. Partidul nu are lideri carismatici, de forta, nici organizarea de altadata, nici prea multe de oferit militantilor proprii, ca atare nu exista propulsoarele necesare pentru un rezultat care sa puna in pericol tavalugul Ponta-Antonescu. Pana la urma, de ce sa mai votezi Dreapta cand stii ca un 15% nu ajuta la nimic? Cu scorul asta nu poti face nici guvernul, nu poti pune conditii, nu scoti lumea in strada si nici nu construiesti sperante. Cel mult le poti oferi celor din USL ocazia sa conteze pe un viitor aliat daca majoritatea rosie din parlament incepe sa dea rateuri. Practic, exagerand desigur, la un asemenea scor previzibil, votand PDL votezi de fapt USL! Caci divizarea Dreptei, din orgolii de tip “Blaga”, este garantia succesului actualei puteri. Cand nu ai opozitie de forta, esti in continuare puternic, tot mai puternic, cel mai puternic…
De partea cealalata, partidele mai noi si mai mici ale Dreptei incep sa miste inevitabil. Unificarea Partidului Miscarea Populara cu Forta Civica si propulsarea lui Mihai Razvan Ungureanu candidat la presedintie este un pas mic, dar serios, pentru redefinirea alternativei la USL. Nu e clar daca noua platforma va reusi sa-l propulseze suficient de sus pe MRU si nici daca alegerile europarlamentare vor aduce un scor bun pentru rezultanta fiziunii PMP-FC. E posibil sa se repete situatia din 2000, cand Stolojan si Isarescu au mers separat la alegerile prezidentiale, fragment electoratul anti-Iliescu si propulsand indirect in turul doi “sperietoarea” Vadim Tudor.
Dar ce pot face ceilalti cata vreme PDL nu-si deschide sufletul catre speranta si alege calea “prin noi insine si prin combinatiile noastre”? Cei mici sunt obligati sa contruiasca alternativa, indiferent ce rezultat va aduce ea. Daca nu prea curand, macar in perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. Va fi greu chiar si-atunci, cu Ponta presedinte, USL isi va fi consolidat zdravan puterea in teritoriu. Dar macar alegatorilor le va fi mai clar decat in 2014 ca PDL nu e opozitia reala, ci una de catifea. Sau aliatul din umbra ori – de ce nu?- tovarasul pe fata al viitorului presedinte. Alianta PSD-PNL-PDL, cu Ponta presedinte, va fi devastatoare pe termen scurt, dar istoria e plina de imperii care s-au prabusit neasteptat…
http://www.reportervirtual.ro/2013/10/opinie-blaga-o-tine-pe-a-lui-rezultatul-votezi-pdl-votezi-usl-ponta-presedinte.html
GIGI_BERBECOSU
GIGI_BERBECOSU

Mesaje : 248
Data de inscriere : 15/11/2012

Sus In jos

Cine va câştiga alegerile prezidenţiale Empty Re: Cine va câştiga alegerile prezidenţiale

Mesaj Scris de PITIC_GHEBOS_din_GRADINA Joi Noi 14, 2013 9:54 am

Vreo cîţiva uselişti grei s-au repezit ca bibanii la rîmele pe care le-a aruncat, luni, Băsescu în balta cu politicieni. Ponta a muşcat printre primii, după ce l-a atins Băsescu la doctorat şi la popularitate. Antonescu a început mai întîi să toarcă, de fericire că a zis Băsescu despre el că va cîştiga alegerile. De-abia după aceea s-a prins că a nimerit în plasa marinarului şi-a întors-o. Că vrea prezidentul să-i alarmeze pe pesedişti....

cititi continuarea pe site

https://sites.google.com/site/presascrisadeladreaptalastanga/uselistii-inghit-pe-intrecute
PITIC_GHEBOS_din_GRADINA
PITIC_GHEBOS_din_GRADINA

Mesaje : 162
Data de inscriere : 03/08/2011

Sus In jos

Cine va câştiga alegerile prezidenţiale Empty Re: Cine va câştiga alegerile prezidenţiale

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum