POLITICA
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
»  GARY GLAMOUR site derivate
Joi Noi 08, 2018 4:12 pm Scris de Admin

» linkuri operative
Mier Sept 19, 2018 10:27 am Scris de Admin

» BRUIOANE INSECTAR
Vin Iul 20, 2018 9:39 am Scris de Admin

» NEWS Mare e grădina facebook și multe vaci , mulți boi se balegă în dânsa
Vin Iul 20, 2018 9:17 am Scris de Admin

» RETRO Mare e grădina facebook și multe vaci , mulți boi se balegă în dânsa
Mar Mar 27, 2018 8:44 pm Scris de Admin

» PAGINILE MELE FB
Dum Mar 04, 2018 11:56 am Scris de Admin

»  grupurile mele FB
Dum Mar 04, 2018 11:00 am Scris de Admin

» A Alfabetic GALERII FB urmarite
Joi Dec 14, 2017 2:11 pm Scris de FUCK YOU

» B Alfabetic GALERII FB urmarite
Joi Dec 14, 2017 2:09 pm Scris de FUCK YOU

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

POSTARI retro FORUM Rtv

In jos

POSTARI retro FORUM Rtv

Mesaj Scris de Admin la data de Dum Sept 22, 2013 9:40 am

MINORITARI , MAJORITARI, ACT DE GUVERNARE
In ultimele zile discutiile legate de participarea UDMR la actul de guvernare au atins temperaturi incandescente si adesea au dobandit accente de sovinism si xenofobie .
Nu o sa fac referire la nume de persoane , marea majoritate a forumistilor care s-au pronuntat asupra problemei fiind oameni de buna calitate si bine intentonati .
Se reproseaza UDMR-ului multe si marunte , unele intemeiate,altele nu.O scurta enumerare a temelor in discutie este necesara doar in ideea de a diferentia teme reale de false teme.
Eforturile UDMR pentru plasarea placutelor bilingve in localitatile cu populatie maghiara este o falsa tema.Existenta acestor placute nu are de ce sa deranjeze pe nimeni.Cel mult se poate ajunge la situatii comice , ca in localitatea unde domiciliez.Aici,desi nu exista procentul de etnici maghiari care sa faca posibila dubla inscriptionare , au aparut la intrarile in comuna inscriptionari si in maghiara .Cei de la PRM le acopera periodic cu vopsea , apoi vin cei de la UDMR si le refac.Operatiunea se repeta ciclic iar scorul se discuta periodic in paralel cu golirea unui numar impresionant de sticle sau halbe de bere .
Problema separarii universitatii Bolyai de universitatea Babes este o problema reala.In conditiile in care universitatea din Cluj are sectii de limba maghiara la toate facultatile , nu poate fi vorba de discriminare .
Daca se doreste in Transilvania,din motive de prestigiu, o universitate de limba maghiara , in opinia mea maghiarii sunt liberi sa o aiba , cu conditia ca efortul financiar sa nu fie suportat de la bugetul guvernului Romaniei ci din alte surse , interne sau externe , furnizate de comunitatea maghiara sau de guvernul maghiar.Piata muncii ar fi factorul regulator in ceea ce priveste resorbtia fortei de munca cu inalta calificare , absolventii care nu ar cunoaste si limba romana ar fi dezavantajati si ignorati de angajatori.
In ceea ce priveste invatamantul de stat in limba maghiara,aici este evidenta discriminarea pozitiva in favoarea populatiei scolare de etnie maghiara , legislatia scolara permitand pentru clase cu limba de predare maghiara functionarea in regim de clase independente cu efective mici,aceleasi efective la sectia romana ducand automat la trecerea in regim de clase simultane.
Reluarea periodica de catre UDMR a problemei autonomiei tinutului secuiesc tine mai mult de ratiuni electorale , neexistand sanse reale de realizare .
Discriminarea romanilor minoritari din Harghita si Covasna potrivit relatarilor presei exista , dar nu ma pot pronunta asupra poblemei , neavand date suficiente.
Revenind la problema de fond , se constata un ton patimas referitor la prezenta unor reprezentanti ai minoritarilor in actul de guvernare .
Chiar cu riscul de a supara ambele tabere , in opinia mea nu conteaza etnia de care apartine un ministru ci performanta acestuia in activitatea guvernamentala .
Nu ma deranjeaza originea armeana a lui Vosganian sau originea maghiara a lui Marko Bella , ma deranjeaza contraperformanta acestora in actul de guvernare .
Faptul ca ministrul mediului este de etnie maghiara nu ma impiedica sa il apreciez pentru ca vrea sa miste lucrurile in directia buna.
Se clameaza adesea pe tonuri patetice faptul ca Romania a ajuns sa fie condusa de [si de ]ministri unguri,cu tinta precisa reprezentata de guvernul ultraminoritar PNL+UDMR.
Nu vad de ce prezenta ministrilor de etnie maghiara in actualul guvern ar fi mai putin legitima decat de pilda prezenta ministrilor maghiari in primul guvern Tariceanu , cand UDMR a fost invitat la guvernare chiar de catre presedintele Basescu , pentru a asigura o fie si fragila majoritate guvernmentala.
Faptul ca UDMR a avut abilitatea de a obtine in timp avantaje din partea diferitelor guvernari este o dovada de abilitate politica si atata timp cat aceste avantaje au fost obtinute pe cale parlamentara si prin negocieri , nu este corect sa se aduca reprosuri celor care au cerut si obtinut [prost nu este cel care cere , prost e uneori cel care da ].
In opinia mea nu conteaza etnia celui care accede la o functie publica , toti suntem , indiferent de etnie , cetateni romani , cu drepturi si obligatii egale .In masura in care cei ce ne guverneaza se supun imperativelor consitutionale si respecta legea , singurul criteriu de aplicat in evaluarea unui demnitar ar trebui sa fie performanta reala.
Plasarea discutiilor in zone ce cocheteaza cu nationalim-sovinismul nu este benefica ba dimpotriva , este chiar toxica.
A face mereu si mereu comparatii cu alte zone geografice nu este o solutie pragmatica.Punctul de plecare a discutiei trebuie sa fie reprezentat de realitati romanesti.UDMR , fara a fi partid politic propriu zis a fost receptat si acceptat de clasa politica si societate ca atare .Existenta unui program politic bine structurat si negocieri purtate cu talent au permis UDMR obtinerea unor avantaje.Aceste avantaje au fost consacrate de un parlament majoritar romanesc si obtinute pe cai democratice.
UDMR ar trebui sa reprezinte in opinia mea un model de management de partid care sa ofere partidelor romanesti teme de reflexie.
In logica evolutiei istorice de altfel partidele organizate strict pe criterii etnice sunt condamnate in timp la disparitie,dar acest aspect excede cadrului prezentului expozeu.
Pana in momentul in care vom accepta si asuma faptul ca in litera si spiritul Constitutiei toti suntem egali in drepturi si obligatii, indiferent de etnie , vom bajbai in cautarea drumului spre democratie iar asa zisa democratie romaneasca va fi mereu originala si in perpetua tranzitie.
http://forum.realitatea.net/showthread.php?t=15069
08-04-2007

_________________
" Ce nu au reusit imperii au reusit o mana de dobitoci scoliti la Moscova "

Deoarece geniul trebuia sa poarte un nume , i s -a spus EMINESCU
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 9644
Data de inscriere : 20/12/2008

http://naspa.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum